2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

A többség Đoković vereségét reméli

A világelső ma délelőtt mégis esélyes a japán Nisikori ellen – Simon: Az egész öltöző nekem szurkolt Novak ellen – Raonić legyőzte Wawrinkát, Konta pedig Makarovát

A torna elején kirobbantott fogadási botrány az Australian Openen egyre inkább Đoković-ellenes őrületbe csap át. Az egészért részben Novak is hibás, hisz előbb ok nélkül emlegette, hogy 2007-ben pénzt kínáltak neki egy végül nem is játszott szentpétervári meccs leadása ellenében, majd 100 önhibát vétett a Simon elleni meccsen. A különféle portálokon elsősorban Federer szurkolói szítják a gyűlöletet, függetlenül attól, hogy maga a svájci is megdicsérte Novakot, mert a döntő pillanatokban felül tudott kerekedni, és a gyöngébb játék ellenére mégis továbbjutott. Az egészet csak még kellemetlenebbé teszi, hogy számos szakértő nem Novak győzelmeivel foglalkozik, hanem inkább azzal, hogy mikor veszít végre, az Australian Open szervezői pedig akaratlanul is Novak-ellenesnek bizonyultak, amikor a Simon elleni csatát nem a centerpályára írták ki, ahol Federer játszhatott az esti kellemesebb időjárási körülmények között David Goffinnal. Minderre jött Gilles Simon nyilatkozata, aki elmondta, hogy az egész öltöző azt remélte, hogy ő győzi le Novakot, akinek a sorozatát már nagyon unják, ezzel is Federer kezére játszva, hogy a svájci veterán esetleg megszerezze 18. Grand Slam-titulusát.

Đoković ma délelőtt 9 óra tájban kezdi a japán Kej Nisikori elleni napzáró meccset. A tét az elődöntő, valamint az ellenlábasok elhallgattatása, a melbourne-i szervezők pedig azzal kértek bocsánatot a világelsőtől, hogy Nisikorival ő játszhat este, míg Federer és Berdych a kora délutáni órákban szerepelnek. Đoković esélyes, bár a japán sem esélytelen, neki legalább olyan jó kilátásai vannak a sikerre, mint Berdychnek Federerrel szemben.

Tegnap Andy Murray bejutott a negyeddöntőbe, amelyben holnap az eddig egyetlen játszmaveszteség nélküli spanyol David Ferrerrel találkozik. Kettőjük mérlege 12:6 Murray javára. A másik holnapi meccsen Miloš Raonić és Gael Monfils találkoznak. A kanadai tegnap óriási csatában, öt játszmában búcsúztatta a 2014-es bajnok Stan Wawrinkát, a francia pedig Nadal megüresedett ágán halad, s azzal a tudattal játszhat, hogy Raonićot mindkét korábbi találkozójukon legyőzte.

A nőknél még egy vaskos meglepetés született, hisz a korábban az amerikai Venus Williamset búcsúztató, magyar származású brit Johanna Konta a balkezes orosz Jekatyerina Makarovát is legyőzte. Konta máris pályafutása legnagyobb sikerét jegyezte, hisz Jo Durie 1984-es wimbledoni negyeddöntője óta ő az első brit nő, aki GS-tornán bejutott a legjobb nyolc közé. Az ausztráliai születésű Konta a ranglistán már 15 hely haladást biztosított, s a legrosszabb esetben jövő hétfőn a 32. pozíción találhatjuk. Konta ma a negyeddöntőben a 27 éves kínai Suhaj Csanggal játszik, azaz van esélye a még nagyobb sikerre. Csang, aki 16. nekifutásra először nyert meccset GS-tornán, tegnap az amerikai Madison Keys ellen nyert, miután Keys megsérült. A nőknél holnap az AzarenkaKerber meccs lesz a rangadó. Voltaképpen a Melbourne-ben kétszer (2012, 2013) bajnok fehérorosz kimondott esélyes, hisz 6:0-ra vezet a lengyel származású német ellen, akit két hete Brisbane-ben a döntőben is simán legyőzött.

Az ifik versenyében a 2. kiemelt szerb Miomir Kecmanović fölényes győzelemmel jutott a nyolcaddöntőbe, amelyben a 13. kiemelt japán Juszuke Vatanuki lesz az ellenfele, a magyar Valkusz Máté pedig ma a 2. fordulóban az üzbég Humon Szultanovval mérkőzik. A lányoknál a magyar Udvardy Panna számára a 2. fordulóban ért véget a torna.

MELBOURNE. – Az Australian Open nyolcaddöntőjében, férfiak: Monfils–Kuznyecov 7:5, 3:6, 6:3, 7:6, Raonić–Wawrinka 6:4, 6:3, 5:7, 4:6, 6:3, Ferrer–Isner 6:4, 6:4, 7:5, Murray–Tomić 6:4, 6:4, 7:6. Nők, nyolcaddöntő: Kerber–Beck 6:4, 6:0, Azarenka–Strýcová 6:2, 6:4, Konta–Makarova 4:6, 6:4, 8:6, Csang–Keys 3:6, 6:3, 6:3. Ifik, 2. forduló: Kecmanović–Lin 6:1, 6:4, lányok, 2. forduló: Thandi–Udvardy 6:4, 6:2.