2024. szeptember 27., péntek

1848-ra emlékeztek

Pénteken 16 órakor a topolyai önkormányzat elöljárói és a topolyai polgárok az 1848-as szabadságharcra emlékeztek a Nyugati temetőben lévő ’48-as emléktáblánál. Az alkalmi műsoron Tomik Nimród történész foglalta össze a szabadságharc történéseit. Tomik hangsúlyozta, hogy a ’48-as forradalom egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy az egymást nem szívelő politikusok is összefogtak egy közös cél érdekében. A megemlékezés ünnepi szónoka Egeresi Sándor tartományi parlamenti képviselő volt. Egeresi a forradalom jelentőségéről és eszméinek aktualitásáról beszélt.

Az alkalmi műsor keretén belül Kokrehel Kitty, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Auróra stúdiójának szavalója elmondta a Nemzeti dal című Petőfi-költeményt. Ezt követően Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes rövid imát mondott a ’48-as hősökért, majd elhelyezték a megemlékezés virágait.

A Magyar Nemzeti Tanács nevében Náray Éva, az MNT képviselője, a topolyai önkormányzat nevében Kókai Mernyák Melinda polgármester, a topolyai helyi közösség nevében Fábrik Anikó és Márkus Zoltán koszorúzták meg az emléktáblát. Őket követően mgr. Szombathy Zoltán, Kislinder Gábor, valamint Paul Szikora Erzsébet és Prokec Valéria helyeztek el virágot az emléktáblához.

Az alkalmi műsort Námesztovszki Mirić Kornélia vezette.