2024. május 3., péntek

Vučević: A magyarok sem panaszkodtak

Az városi autóbuszokban a cirill betűs útirányt jelző feliratok bevezetése nem ütközik törvénybe, emiatt senkinek sem sérülnek a jogai – mondta Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

– Újvidéken a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartják, pl. én még nem hallottam, hogy a magyarok közül valaki tiltakozott volna a feliratok miatt – mondta a polgármester.

Vučević kifejtette, hogy a városi autóbuszokon még soha sem tüntették fel az útirányt a nemzeti kisebbségek nyelvén, mindig szerb nyelven volt kiírva, az egyedüli változás, hogy nem latin, hanem cirill betűkkel olvasható. Hozzátette, műszakilag kivitelezhetetlen az 5-6 nyelvű felirat váltakozása az útirányjelzőkön, és az sem mellékes, hogy a kisebbségek közül az ukránok és a ruszinok is cirill nyelven írnak.

– A városi adminisztráció a kisebbségek nyelvhasználatának jogait tiszteletben tartja – mondta Vučević, majd hozzátette: a cirill betűs feliratokról szóló történetet túldimenzionálták, a média így szeretné elkerülni pl. azokat a témákat, amelyek az újvidékiek kifosztásáról szólnának. Kifejtette, a cirill írásmódot évek óta háttérbe szorítják.

Vučević a koalíciós partnereivel (Roma Demokrata Párt) vagy a legújabb tanácsadójával (Vladimir Jelić) kapcsolatos legutóbbi vádakat nem kívánta kommentálni. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a bíróság majd biztos elvégzi munkáját, és megállapítja, igazak-e a vádak.

A polgármester kitért a választási csalás vádjával kapcsolatos bírósági folyamatra is, az ő információi szerint az ügy tárgyalása megkezdődött az újvidéki Alapfokú Bíróságon.

– A választási csalással kapcsolatos bírósági eljárást le kell zárni, nem engedhetjük meg, hogy elévüljön. Tudom, kik ellen folyik a vizsgálat, azok a személyek közül senki sem tagja a városi tanácsnak – nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Vučević, majd hozzátette, nem tudja, hogy a bírósági eljárás végkifejlete milyen hatással lesz a városi képviselő-testületben kialakult többségre.

A polgármester kitért az ATP Vojvodina által megépített autóbusz-állomás körül kialakult bonyodalmakra is. Elmondta, az újvidéki képviselő-testület külön bizottságot hozott létre, amely az ATP Vojvodina vállalat és a város között aláírt szerződést, pereskedést hivatott kezelni. A bizottság jogi szakértői elkészítettek egy ajánlást, amely a következő képviselő-testületi ülésen kerül megvitatásra.

– Nem a magánosítási folyamatról tárgyalunk, hanem az autóbusz-állomás megépítése kapcsán született megállapodásról. Arról folyik a bírósági per, hogy a város eleget tett-e a szerződésben foglalt kötelezettségeinek, vagy nem. Nem kis összegről van szó, abban az esetben, ha elveszítjük a pert, bizonytalanná válhat a város pénzügyi helyzete – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy az ügyben Maja Gojković pártkollégája is érintett, aki Vučević szerint nem tett semmi törvényelleneset. Ettől függetlenül, akit a bíróság bűnösnek talál, annak felelnie kell tetteiért.