2024. május 6., hétfő

Kilométeres kamionsorok a határátkelőknél

A teherautók előtt lezárták a Ruma és Újvidék közötti, Iriški venacon át vezető útszakaszt is
Beta/AP

Beta/AP

Vajdaság északi részén valamint Magyarországon folyamatosan havazik. A magyarországi rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel hétfőn este - néhány kivétellel - megtiltották a kamionok belépését a röszkei határátkelőhelyen, ezért a horgosi és a kelebiai határátkelőn kilométeres kamionsorok várakoznak. 

– Folyamatosan esik a hó és egyre több a teherautó. Sajnos tegnap éjszaka óta, amióta Magyarországon betiltották a teherforgalmat, mi sem tudunk dolgozni. Itt a horgosi határátkelőn még nem is jelent akkora gondot a teherautósor, hiszen az autóúton a lassítósávot fogllaják el, így nem akadályozzák a forgalmat, de a kelebiai határátkelőnél már biztos nagyobb a probléma – tudtuk meg a horgosi határátkelő teherforgalmával foglakozó kirendeltségének vezetőjétől, aki rámutatott, becslése szerint 4 kilométeres sor is lehet már. Hozzátette: – Ez a helyzet tarthatatlan így, abban reménykedünk, hogy még a nap folyamán, vagy legalább esetfelé megkezdik a munkát a magyar kollégák is és javulhat a helyzet – mondta.

A kelebiai határátkelőn megtudtuk, a szerbiai vám végzi a munkáját a be- és a kijáratnál is, csak a magyar oldalon van zárlat. Egyelőre áll a sor. A közlekedési rendőrség szabályozza a forgalmat, de így is nehéz lenne különválasztani a magyarországi teherautókat, vagyis a kelebiai határátkelő teherforgalmán dolgozó vámszervek képviselője szerint ugyanabban a sorban kénytelen osztozni mindegyik teherautó sofőrje, aki a határon rekedt.

Nagylaknál és Röszkénél a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Magyarországra, kivételt képeznek azonban a magyar kamionok, amelyek magyarországi telephelyre közlekednek vagy élő állatot, romlandó árut szállítanak, és elkerülik az M7-es autópályát. A magyar belügyminisztérium a közbiztonság védelme érdekében részleges határzárat rendelt el, amellyel megtiltotta az államhatár átlépését a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű tehergépjárművek számára a szerb, a horvát és a román határszakaszon.

A teherautók és nyergesvontatók előtt lezárták a Ruma és Újvidék közötti, Iriški venacon át vezető útszakaszt valamint a Perlasz-Titel, Jošanička Banja - Kopaonik, Kopaonik-Jaram, Kopaonik - Rudnica i Kraljevo - Goč közötti útszakaszt is.