2024. május 4., szombat

Nehezen bizonyítható az önvédelem

A saját házában betörőt meggyilkolt férfi esete felveti a jogos önvédelem megítélésének kérdését Szerbiában

Saško Bogoski esete, aki saját házában öt szúrással meggyilkolt egy betörőt, felveti a kérdést, mennyire bizonyítható Szerbiában az önvédelemből elkövetett gyilkosság ténye. A Blic szerint Bogoski 30 napos előzetes letartóztatásba került. Amint arról mi is beszámoltunk, a férfi betört a házba, míg a tulajdonos otthon volt feleségével és két gyerekével. A házigazda tetten érte a betörőt, akinél egy csavarhúzó volt, dulakodni kezdtek, öt késszúrással megsebesítette – az állítólag hosszú bűnlajstrommal rendelkező, többek között rablás miatt körözött – betörőt. A betolakodó elmenekült, de mintegy kétszáz méter megtétele után holtan összerogyott.

A rendőrségi jelentés szerint Bogoski túllépte a szükséges önvédelem kategóriáját.

Ivan Bajazit egykori bíró a Blicnek azt mondta, az önvédelemből elkövetett gyilkosságot Szerbiában nehéz bizonyítani, ugyanis az ügyészek ezekben az ügyekben kifejezetten szigorúak és gyakran születik ítélet a megtámadott személy kárára. A bíróságok az ilyen eseteket szigorúan szankcionálják, annak ellenére, hogy törvény által definiálva van, mi a szükséges önvédelem, és hogy az ilyen gyilkosságok esetén felmentő ítéletet kell hozni, mondja Bajazit.

„Sőt, az önvédelemből elkövetett gyilkosság ki van terjesztve a vagyonvédelemre is. Azonban, a törvényi rendelkezések ellenére is, az ügyészség szinte soha nem indul ki az alapcselekményből, a támadásból és soha nem rekonstruálja a szükséges önvédelmet. Ezt ők a bíróságra hagyják, az önvédelem ilyen rendelkezéseit nehéz alkalmazni és igen ritka az eset, amikor a bíróság felmenti a gyilkost még akkor is, ha megvannak az önvédelem körülményei” magyarázta az egykori bíró.

Nebojša Perović ügyvéd szerint állandó vita van a körül, milyen mértékben volt valós a szükséges önvédelem.

„Az ilyen esetekben a bíróság igen gyakran támaszkodik a törvényszéki szakértők véleményére. A kérdés, hogy milyen mértékben csökkent a megítélési képessége az elkövetőnek, illetve milyen mértékben van jelent a félelem és a düh. Igen nehéz felbecsülni mennyire képes a megtámadott személy ellenőrizni fellépését és mikor van olyan pillanat, hogy magát és családját igyekszik megvédeni” – mondta.