2024. április 27., szombat

Tömeges ételmérgezés Smederevóban

Több mint 180 személy kereste fel kedden a smederevói kórházat ételmérgezés – hányinger, hasmenés, gyomorbántalmak és kiszáradás – tüneteivel, akik közül 48 személyt fekvőbetegnek vettek fel. A gyanú szerint az érintettek gyorséttermi ételtől, pljeskavicától és pizzától fertőződtek meg. A megbetegedett személyek a város különböző pontjain fogyasztottak gyorséttermi élelmiszereket.

Dr. Slavica Anđelković, a kórház gyermekosztályának főorvosa a sajtónak arról számolt be, hogy kedden hajnalban és a déli órákban rengeteg gyermek kereste fel az osztályukat ételmérgezéses tünetekkel, de a gyermekosztály korlátai miatt csak 13 gyereket tarthattak bent – 2 gyereket a fertőző osztályon és 11 gyereket a gyermekosztályon –, a könnyebb eseteket hazaengedték. A fertőzöttek között két terhes kismama is volt.

– A betegek túlnyomó részénél pljesakvica-fogyasztás után jelentkeztek a tünetek, míg két személy pizzát is evett. Az étel elfogyasztása és a tünetek megjelenése között 12 óra telt el – mondta dr. Goran Kuljanin, a kórház igazgatója.

Az igazgató szerint még nem tudni az ételmérgezés okát, további elemzések szükségesek, hogy kiderüljön, vajon szalmonella-, vagy staphylococcus, vagy e két fertőzés kombinációja áll a megbetegedések mögött.