2024. május 3., péntek

Fegyverropogástól hangos a vidék

Az ukrán hadsereg megrohamozta a kramatorszki repülőteret – Harcok Szlovjanszknál és környékén

Az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, a lövöldözésben négyen meghaltak, ketten megsebesültek. Az ukrán katonák páncélozott csapatszállítókkal közelítették meg a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk között fekvő repülőteret, és tárgyalni kezdtek az azt ellenőrző „önvédelmi” erőkkel, majd váratlanul lövöldözés tört ki. Az oroszpárti erők négy tagja meghalt, kettő megsebesült. A reptér felett négy ukrán Szu–27-es húzott el mélyrepülésben, és tüzet nyitott a szakadárokra.

A Szlovjanszktól 40 kilométerre levő Izjum városka közelében jelentős lőszertartalékkal látták el az ukrán különleges alakulat tagjait (Fotók: Beta/AP)

A Szlovjanszktól 40 kilométerre levő Izjum városka közelében jelentős lőszertartalékkal látták el az ukrán különleges alakulat tagjait (Fotók: Beta/AP)

Harcok bontakoztak ki Szlovjanszk peremén is, valamint a szomszédságában fekvő Andrijivka faluban. Fegyverropogás és robbanások zaja hallatszott, leégett a falusi tanács épülete, a város felé pedig páncélozott katonai járművek tartottak. Támadás érte a szlovjanszki szakadárok néhány posztját is. A várost körbevették.

Az ukrán belügy hadoszlopa 500 katonával, 20 páncélozott szállító harcjárművel, két helikopterrel és néhány autóbusszal, a hadsereg pedig tucatnyi páncélozott járművel és harckocsikkal, továbbá hét csapatszállítóval érkezett. Utóbbiak a „szpecnaz” (az ukrán különleges alakulat) tagjait szállították. Kijev felől is jelentős haderő tart Kelet-Ukrajna irányába...

„Likvidálni” fogják azokat az oroszbarát szeparatistákat, akik nem teszik le a fegyvert – közölte újságírókkal Kelet-Ukrajnában Valerij Krutov tábornok, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) második számú vezetője. Krutov , aki az SZBU terrorellenes központját vezeti, a Szlovjanszktól mintegy 40 kilométerre északra lévő területen a sajtó képviselői előtt elmondta: megsemmisítenek minden olyan szakadárt, aki nem teszi le a fegyvert. A tábornok szerint a kelet-ukrajnai eseményekben részt vevő, nem azonosított személyek tulajdonképpen az orosz katonai hírszerzés (GRU) különleges alakulataihoz tartoznak, és nagy tapasztalatuk van a konfliktusok szításában.

KÉT HARCKOCSIT ZSÁKMÁNYOLTAK A SZAKADÁROK

A Regnum orosz hírportál tudomása szerint két harckocsit zsákmányoltak könnyűszerrel az ukrán hadseregtől a kelet-ukrajnai szakadárok. A Moszkva-barát tüntetők állítólag gépkocsikkal állták el két T–64-es útját, majd fegyvertelen helybéliek vették körül őket. A harckocsikat irányító katonák rövid szóváltás után otthagyták a tankokat, amelyek így a Regnum által „Délkeleti Hadseregnek” nevezett csoport fegyvereseihez kerültek, akik a krasznoarmejszki járásba indultak frissen szerzett harcjárművekkel.

A NATO CSAPATOKAT KÜLDHET?!

Ismételten az ukrán határon felvonultatott erőinek a visszavonására és Ukrajna destabilizálásának befejezésére szólította fel Oroszországot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, egyúttal kilátásba helyezte, a NATO válaszlépésként csapatokat küldhet a szövetség keleti tagállamaiba. Az EU védelmi minisztereivel folytatott egyeztetést követően újságírói kérdésre kijelentette: „teljesen világos, hogy Oroszországnak mélyen benne van a keze a kelet-ukrajnai válságban.” Bár konkrét katonai válaszról egyelőre nincs szó, „senkinek se legyen kétsége afelől, hogy minden szövetségesünket hatékonyan megvédjük” – szögezte le.

EU: EGÉSZ EURÓPA BIZTONSÁGÁT VESZÉLYEZTETI

A krími és a jelenlegi kelet-ukrajnai eseményeknek egész Európa biztonságára nézve messzemenő következményeivel kell számolni – hangsúlyozták az uniós védelmi miniszterek keddi luxembourgi tanácskozásukon. A tagállamok egyetértettek abban, hogy további erőfeszítéseket kell tenni a katonai képességfejlesztések terén, s ezt a védelmi kiadások megfelelő szintjével kell alátámasztani. Számos védelmi miniszter rámutatott arra, hogy a jelenlegi helyzetben még fontosabbá vált a NATO-val és Egyesült Államokkal való szoros együttműködés.

BRÜSSZEL ÚJABB BANKSZÁMLÁKAT FAGYASZTOTT BE

Brüsszel befagyasztotta Szerhij Arbuzov korábbi ügyvezető miniszterelnök és további három ukrán vezető az unió területén nyitott bankszámláit. Olekszandr Klimenkót, a korábbi jövedéki és adóügyi tárca egykori vezetőjét, Eduard Sztavickijt, egykori energetikai és szénipari minisztert, továbbá Jurij Ivanjuscsenkót, a Régiók Pártjának képviselőjét sújtották e szankciókkal. Az intézkedéssel az eddigi 18-ról 22-re nőtt azok száma, akik az ukrán közpénzek elsikkasztásának gyanúja miatt nem juthatnak hozzá többé a számláikon lévő vagyonukhoz.

Nyitókép: A Szlovjanszktól 40 kilométerre levő Izjum városka közelében jelentős lőszertartalékkal látták el az ukrán különleges alakulat tagjait (Fotók: Beta/AP)