2024. május 3., péntek

Nyílt nap a Mezőgazdasági Iskolában

Topolyai és szabadkai továbbtanulási lehetőségekről egy helyen – Felértékelődni látszik a mezőgazdász szakma

Számos versennyel, szórakoztató és oktatási programmal nyílt napot tartottak a topolyai Mezőgazdasági Iskolában. A rendezvényen, mely elsősorban a nyolcadikosok érdeklődésére számított, a helybeli Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, a Sinkovics József Műszaki Középiskola, valamint a szabadkai Egészségügyi Középiskola, az Ivan Sarić Műszaki Középiskola és a Politechnikai Iskola is bemutatkozott. Ezenkívül volt birkanyíró verseny és traktoros akadályverseny, az élelmiszer-ipari technikus szakon tanuló diákok pedig a helyszínen készült fánkkal, palacsintával, forró csokoládéval és más finomságokkal kedveskedtek a látogatóknak.

Az önkormányzat a község falvaiból ingyenes buszjáratokat biztosított az érdeklődőknek, így több mint ezer diák látogatott el a rendezvényre szüleik vagy tanáraik kíséretében.

Akárcsak az előző években, most is az iskola sportcsarnokában és környékén sorra kerülő nyílt nap keretében tartották a Föld-napi megmozdulásokat is: kiállították az előzőleg meghirdetett képzőművészeti pályázatra érkezett munkákat, és díjkiosztásra is sor került. Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere, a Mezőgazdasági Iskola előző igazgatója, a rendezvény keretében a közelgő Föld napja alkalmából elültetett egy jávorfacsemetét az iskola közelében, a Topolyai-tó partján. A nyílt nappal kapcsolatban hangsúlyozta, a mezőgazdász szakma ismét felértékelődni látszik itthon és világszerte. Azt is kiemelte, hogy a középiskolai tanulmányok befejeztével Topolyán lehet folytatni a felsőfokú tanulmányokat is a mezőgazdaság szakterületén, ez is előnynek számít.

Tóth Tibor, a Mezőgazdasági Iskola igazgatója elmondta, hogy évről évre tartalmasabb és sikeresebb a nyílt nap, ahol valóban sok információt begyűjthetnek a jövendőbeli középiskolások. Elmondta, magyar nyelven terveik alapján a következő szakokra hirdetnek felvételt a 2014/2015-ös tanévre: mezőgazdasági technikus (30 tanuló), állat-egészségügyi technikus (30 tanuló), élelmiszer-ipari technikus (30 tanuló), mezőgépkezelő és szerelő (15 tanuló) és hentes (15 tanuló). Hivatalosan még nem hagyták jóvá az illetékesek, de szóbeli megerősítést kapott az iskola. Ez pedig azt jelenti, hogy ősztől remélhetőleg lesz hentes szak is Topolyán. A  középiskolába történő iratkozással kapcsolatban további információk a http://www.poljoskola.edu.rs weboldalon találhatók.