2024. május 3., péntek

Jegyfizetés okostelefonnal

Miután negyedszeri nekifutásra sem sikerült bevezetni az elektronikus megfizettetési rendszert a Városi Közlekedési Vállalatban, újabb projektummal rukkoltak elő. Ezúttal azt ígérik, hogy okostelefonnal lehet majd fizetni egyes városi járatokon.

Az EU Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramjának köszönhető az újdonság, amelyet Mobiwalletnek, magyarán mobil pénztárcának neveznek.

A projektum minden okostelefonnal rendelkező személy számára lehetővé teszi, hogy fizető készülékké változtassa telefonját, természetesen akkor, ha van internet-hozzáférése. A VKV-ban még nem tudják, mennyibe kerül majd az elektronikus jegy, de szerintük nem lesz drágább, mint a hagyományos. A projektumba két városi autóbuszjáratot kapcsolnak be, de egyelőre még nem tudni, melyeket.

A projektumban 1000 utas vesz részt, kommentjkeiket, észrevételeiket összegyűjtik és elemzik annak érdekében, hogy világossá váljon, milyen mértékben használható az új technológia. A projektum 30 hónapig tart, és ha beválik, a technológia a VKV tulajdonában marad.

Dragana Dojčinović a VKV-ból elmondta, minden állomáson kódokat tüntetnek fel, amelyeket az utasok okostelefonukkal leolvashatnak.

– A program ezután több információt bocsát az utasok rendelkezésére, pl. mikor érkezik az autóbusz, hány jármű áll meg az állomáson. Megtervezhetik az elképzelt útvonalat, amerre közlekedni szeretnének stb. – mondta Dojčinović.

A VKV-ban kifejtették, az utasok akármikor újratölthetik elektronikus pénztárcájukat. Az új rendszer többfajta programot foglal magában, így például előre meg lehet tervezni, milyen autóbuszokkal juthatnak el a kívánt helyre, milyen engedmények aktuálisak abban a pillanatban, de akár parkolóhelyet is foglalhatnak a városban.

Miloš Janković újvidéki lakos szerint még nincs teljesen tisztában azzal, hogyan működhet majd a Mobiwallet, de jó ötletnek tűnik – olvasható a 24 sata hírportálján.

– Minden pillanatban tudhatom, mikor érkezik meg az autóbusz, és ha abban a pillanatban nincs nálam készpénz, nem kell gondba esni, mert mindent elintézhetek okostelefonnal – mondta Janković.

A Mobiwallet projektum 4,3 millió euróba kerül, az EU Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramja során valósítják meg. Az Indra multinacionális technológiai vállalat négy próbaprojektumot dolgoz ki a Mobiwallet-ben részt vevő városok, Újvidék, Firenze és West Midlands számára. A projektum befejeztével tanulmányt készítenek arról, hogy milyen mértékben vált be a mobil pénztárcával való fizetés.