2024. április 27., szombat

Nikolić: Szaporodjunk, ne háborúzzunk

(Fotók: Tanjug)

(Fotók: Tanjug)

A Katonaság napja alkalmából szervezett ünnepségsorozat központi rendezvényén elhangzott beszédében Tomislav Nikolić államfő szerdán kiemelte, hogy Szerbiai feladata ma nem a háborúzás és a meghalás, hanem az utódok világrahozatala és az élet. Az államfő azon elvárásának adott hangot, hogy Szerbia az 1999-es igazságtalan NATO-bombázás miatti kárpótlás mellett lábra fog állni. Hozzátette, hogy a közelmúltban megszólaltak azok a személyek, akik jóváhagyták Szerbia megtámadását, hogy az ENSZ jóváhagyása nélkül, egy lehetséges nagyobb vérrontás elkerülése érdekében bombázták le Szerbiát.

– Megbukni látszanak azok az indokok, amelyeket Szerbia megtámadásának, vagyis az ENSZ tagországa, egy szuverén ország lebombázásának, gyermekei meggyilkolásának és gazdagságai megsemmisítésének az elkenésére találtak ki. Jobb lett volna, ha semmilyen indokot sem találtak volna ki, hiszen nem is volt. Jobb lenne, ha bevallanák, hogy az egészet azért csinálták, hogy létrehozhassanak egy albán államot Szerbia területén – mondta Nikolić az užicei rendezvényen, és felvetette, hogy a nemzetközi bíróságok csak azért léteznek, hogy megmossák az igazságtalanságokat művelők lelkiismeretét.

Hozzátette, hogy a világ vezető országai és katonai nagyhatalmai újból bebizonyították, hogy nem értenek egyet egymással arról, hogy a világban hogyan kell megoldani a problémákat.

– Nem foglalkoznak velünk, amikor összevesznek, és veszélybe sodorják a világbékét, de akkor sem vesznek figyelembe bennünket, ha majd békét kötnek – mondta az államfő.

Végezetül a Szerbiai Hadsereget méltatta, kiemelve, hogy legyen szó akár hótorlaszokról, akár ivóvízhiányról, mindig kész volt segíteni.