2024. május 6., hétfő

Az olvasó kérdez, az orvos válaszol

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr! Van egy problémám: újév napján elvesztettem a szüzességem, és éppen menstruáltam, ezt követően január 31-én megjött, de februárban már nem, és azóta sincs semmi jele. Csináltam egy tesztet, igaz, nappal, és negatív lett. Tudna esetleg segíteni, hogy most mégis terhes lehetek, vagy csak egyszerűen késik vagy kimarad a havim?

Előre is köszönöm a válaszát. Klaudia

Válasz: Kedves Klaudia!

Remélem, azóta már jelentkezett nőgyógyásznál, ha nem jött meg a mensese, mert tudni kell, hogy generatív szakban a vérzéskimaradás leggyakoribb oka éppen a terhesség. Megeshet, hogy más az oka a vérzés kimaradásának, de ha eddig rendszeresek volt, akkor kéthetes késés után mindenképpen orvoshoz kell fordulnia.

* * *

Kérdés: Tiszteletem, Doktor Úr! 26 éves lány vagyok. 18 éves koromban műtöttek cisztával. Eltávolították mindkét petevezetékem és a bal oldali petefészkem. Azóta is minden menstruációm iszonyatosan fájdalmas. Görcsölés, erős vérzés, hányinger kíséri, és azokon a napokon betegállományba kell mennem, mert állni sem tudok. Szexuális együttlétkor a hüvelyem szúr, fáj. Illetve székrekedésem van mindig, aranyér 2 hetente. Évek óta. Többször mondtam a nőgyógyászomnak, de fájdalomcsillapító felírásán kívül nem tesz semmit. Évente cisztám van, és most egy miómát fedeztek fel a méhemben. Most hallottam erről a betegségről, és arra gondoltam, lehetséges, hogy évek óta én is ettől szenvedek. Nem tudom, mit tehetnék ellene. Ön mit tanácsol?

Természetes az olyan görcsölés, ami miatt a munkából kimaradok?Mit tehetnék ellene? (Ilyenkor 4 óránként 2 Cataflame tablettát szoktam bevenni, de van, mikor nem használ). Aggódom. Tenni szeretnék az állandó fájdalmak ellen. Várom válaszát. Köszönettel: Renáta

Válasz: Kedves Renáta! Az Ön betegsége nagy valószínűséggel részletes és alapos kivizsgálást igényel, semmiképpen sem kezelhető csak fájdalomcsillapítókkal. Tanácsolom, hogy ha a választott nőgyógyásza nem látja szükségesnek a kivizsgálást, cseréljen orvost, és vizsgáltassa ki magát. A görcsös fájdalom általános tünet, sok betegséget kísér, de lehet az endometriosis tünete is. Az elmondottak alapján jogosan feltételezhető, hogy éppen endometriosisról van szó, de ezt bizonyítani vagy kizárni szükséges, ami csak részletes kivizsgálással lehetséges. Sürgősen forduljon nőgyógyászhoz!