2024. május 6., hétfő

Megvédeni a felső leveleket

A gabonafélékben erőteljesen jelentkeznek a gombás betegségek

Annak ellenére, hogy a héten meglehetősen lehűlt a levegő a tél és tavasz eddigi része kétségtelenül enyhe volt, és ennek egyik következménye az is, hogy erőteljesen jelentkeznek a gombás betegségek.

– Az enyhe tél miatt a növények jóval erősebbek, mint korábban, buján bokrosodtak és ez kedvezett a gombás betegségeknek. Már korábban kellett volna a gombaölő szerek valamelyikével permetezni, de még mindig el lehet végezni, ha gyomirtóval permeteznek. A második permetezést is el kell ugyanis majd végezni, mégpedig a kalászok virágzása előtt. Ez azért fontos, mert ez a permetezés megvédi a felső leveleket. Ha ugyanis a felső levelek megmaradnak, az lényegesen befolyásolni tudja a hozamot is, mert biztosítják a kalász fejlődését – hallottuk Bácsi Gábortól, a kishegyesi gazdasági és mezőgazdasági osztály vezetőjétől.

Az osztályvezető elmondta azt is, mindinkább beigazolódni látszik, hogy az időjárás nem nagyon fog kedvezni a gabonának, vagyis nem lesz rekordtermés.

– Ez azt is jelentheti, hogy magasabb lesz a búza ára és bele lehet kalkulálni az említett növényvédelmi teendőket is. Sőt levéltrágyát is lehet a permethez keverni – mondta Bácsi Gábor, hozzátéve, hogy a tavaszi kapások esetében ilyenkor kezdi a támadást a barkó. Aki csávázott magot vetett, annak ez nem fog gondot jelenteni. A barkó támadása azonban különösen a napraforgó és a cukorrépa esetében szokott jelentős károkat okozni.