2024. május 7., kedd

Megvásárolják a kaszárnyát

Új megbízott igazgatót neveztek ki a Subotica-trans, a Gyógyszertárak és az ipari parkok élére

A leghosszabb vitát a tegnapi városi képviselő-testületi ülésen Zoran Marković, a Demokrata Párt képviselőjének, mandátumának megvonása váltotta ki. A több mint kétórás vita során – bár a képviselők közül senki sem vitatta, hogy Zoran Marković nem lehet a képviselő-testület tagja, hiszen a Tržnica vállalat igazgatója – a DP képviselői először arra hívták fel a figyelmet, hogy nem kellett volna a képviselő-testületi anyagban a Korrupcióellenes Ügynökség végzésére hivatkozni a képviselő jogellenes részvételéről a képviselő-testületben, ha azt nem csatolták, majd feltették a kérdést, miért nem a lemondást vették alapul. Majd miután szünetet rendelt el a képviselő-testület elnöke arra, hogy a végzést a képviselők rendelkezésre bocsássák, Almási Szilárd, a .Most Egyesület képviselője alkotmányos jogára hivatkozva kérte, hogy bocsássák a rendelkezésére az írott anyag magyar nyelvű fordítását.

A többórás vitának végül az lett a vége, hogy ugyan Zoran Markovićtól megvonták a mandátumot, a helyére nem neveztek ki senkit, mivel a DP listáján szereplő, mandátumra jogosult személy már nem tagja a DP-nek, és ezt a DP képviselői szóvá is tették.

A képviselők döntöttek a városi költségvetés átütemezéséről is, amire Maglai Jenő polgármester indoklása szerint azért volt szükség, mert a kiadások meghaladták a rendelkezésre álló összeget. A hiányt a kiadások csökkentésével korrigálják, illetve a bevétel megnövelésével. Az így megtakarított összeg elosztásra kerül, így számos területen külön pénzeszközöket különíthetnek el, például az iskolások ingyenes uzsonnáztatására szánt összeget meg tudták emelni 12 millióra. Ezenkívül külön összeget különítenek el a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat számára a közterületek karbantartására. Az idei költségvetésből 250 millió dinárt különítenek el az első kaszárnya megvásárlására, a helyi közösségek is több pénzt kapnak, a Városépítési Igazgatóság költségvetését is 98,87 millió dinárral emelték, valamint a Stadion Közvállalat költségvetését is 15 millió dinárral növelték.

László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője felszólalásában arra mutatott rá, hogy a költségvetés mindenre kitér, csak a munkahelyteremtést nem említi. Mint mondta, olyan hangulatot kellene a városban teremteni, amely Újvidék és Belgrád helyett Szabadkára vonzza a beruházókat. Slavko Parać, a DP képviselője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetés még a módosítással sem megvalósítható, hiszen a tervezett bevételek közül több nem az idén valósul meg, így a Swarovski gyár alapjait is csak most fektették le, a fizetések utáni járulékokból a város majd csak a gyár beindítását követően részesülhet. Petar Balažević, a DP képviselője a tavankúti művelődési ház felújításának szükségességére mutatott rá, mégis csökkentették a költségvetésben az erre szánt összeget. Darko Antić, a DP képviselője pedig az első kaszárnya kapcsán elmondta, az önkormányzat már kérte az ingatlan visszaszármaztatását, hiszen dokumentumok léteznek, amelyek igazolják, hogy az ingatlan a város tulajdonába tartozott. Erre Maglai azzal válaszolt, hogy bár valóban a város ingatlanáról van szó, a katonaság az ott beruházott javakat akarja a várossal megfizettetni. Elmondta továbbá, hogy a második kaszárnya már évek óta a város tulajdona, és kihasználatlanul áll. Ezen változtatni terveznek.

A képviselő-testület módosította a legalizálásra váró ingatlanokra vonatkozó telekrendezési díj megszabását is. Különböző kedvezményeket vezetett be, így árcsökkenést számolnak, amennyiben a ház vagy lakás nem rendelkezik valamelyik közművel, más elbírálás szerint számolnak a lakás vagy a ház nagyságától függően. Kedvezményt kapnak a fogyatékkal élők, a szociális segélyből élők és a nagy családok is. A telekrendezési díj kifizetése esetében lehetőséget adnak a részletekben történő kifizetésre is.

A képviselő-testület ezúttal új megbízott igazgatót helyezett a Subotica-trans utasszállító Közvállalat, a Szabadkai Gyógyszertárak és a Szabadkai Ipari és Technológiai Parkok Közvállalat élére. Gojko Radić, a Szerb Haladó Párt képviselője kiemelte, természetes jelenség, amikor az új városvezetőség új kádereket helyez a közvállalatok élére. A Subotica-trans megbízott igazgatója ezek után Aleksandar Aleksić lesz, a Gyógyszertárak élére pedig Violeta Slobodát helyezték, az ipari parkok megbízott igazgatója pedig Ivan Saveljić lett. Továbbá megbízott igazgatóként meghosszabbították Tóth Godó Valéria megbízatását a Vízművek és Csatornázási Közvállalat élén.