2024. május 8., szerda

24-es kód

A topolyai Cirkalom táncegyüttes a Fölszállott a páva – népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében

A Fölszállott a páva múlt szombati középdöntőjéből, a zsűri dicsérő szavai ellenére, a pontszámok alapján, a topolyai Cirkalom Táncegyüttes nem jutott volna a televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató döntőjébe, de a közönségszavazatoknak köszönhetően április 19-én újra szoríthatunk értük. A Savelin házaspárt, Lászlót és Zsuzsannát két budapesti út között kérdeztük a tapasztalatokról és a szombat esti döntőről.

– Szeretnénk megköszönni az sms-szavazatokat, hiszen így jutottunk tovább. Igazán nem volt sok időnk, hogy elemezgessünk, hiszen négy napunk volt az újabb felkészülésre, ami nagy összpontosítást, sok munkát igényelt – kezdte Zsuzsi a visszaemlékezést, majd férje is megerősítette:

– Nagyon fárasztó volt, tudni kell, hogy péntek reggel megérkezünk Budapestre, próbák sora következik, és azután az élő adás, amikor a maximumot kell kihozni magunkból. Úgy éreztük, hogy ez sikerült a középdöntőben, de egy ponttal kevesebbet kaptunk, mint a továbbjutó csoport, hál’ istennek azonban a nézők a Vajdaságból és más régiókból is ránk adták a legtöbb voksot, így bennünket juttattak tovább. Visszaérve már hétfőn elkezdtük az újabb felkészülést, többször éjfélig is tartottak a próbák.

– A döntőben nyugat-bácskai, doroszlói táncokat szeretnénk bemutatni. Annak idején, mikor a benevezésről döntöttünk, akkor azt is elhatároztuk, ha eljutunk idáig, akkor mindenképpen a mi táncainkkal szerepelünk, hogy megismerje a világ azt, amit megőriztünk, és amire büszkék vagyunk. Még azt is el kell mondanunk, hogy a tavalyi évben a Fokos zenekar a középdöntőig jutott, most ők fognak nekünk muzsikálni – árulta el Zsuzsi.

Vajdasági néptáncosok ekkora médiavisszhangot még nem kaptak, hogy bírjátok a nyomást?

- Nem vagyunk hozzászokva a folyamatos kamerafényhez. Valamilyen szinten tudtuk, hogy ez vár ránk, hiszen éreztük, hogy szükség lesz a közönség támogatására, de most valóban sokat szerepeltük a médiában. Egy ismerős, akinek szintén két év körüli gyereke van, mint nekünk, mesélte, hogy az ő kislányuk bármilyen néptáncot meglát, már azt mondja, hogy „cikalom- cikalom”. Az biztos, hogy nem szeretnénk sztárok lenni és rivaldafényben élni.

- Egyre nehezebb, de úgy érzem, hogy a csoport összetartó, és a felénk irányuló szeretet, a sok-sok gratuláció, Svédországtól Torontóig, Felvidékről, Erdélyből, és persze a mieinktől, ez rengeteg erőt ad, egy kicsit érezzük, hogy mindenki ugyanazért a célért küzd, érezzük, hogy összetartozunk A csoporton belül is egyértelmű mindenki számára, hogy most ez a dogunk, a küldetésünk. Éjfélig is tudunk próbálni, senki nem emlegeti a fáradtságot, kimerültséget, pedig kemény hétvégék, hetek vannak mögöttünk – mondta végül Savelin László.

A doroszlói mulatság

A Kisimre Árpád és Savelin László vezetésével működő tánccsoport hazai táncanyaggal, saját koreográfiával lép fel a döntőben, doroszlói táncokat mutat be. A teljes koreográfia Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna elképzelése alapján készült 2010-ben, most ebből állítottak össze egy 4 és fél perces produkciót. A Fölszállott a páva döntője 20.25-kor kezdődik az M1, a Duna Televízió és a Duna World műsorán. A telefonszámok és kódszám azonosak a múlt heti számokkal. (+36/ 2044-22-999-es, +36/3044-22-999-es vagy a +36/7044-22-999-es számra a Cirkalom támogatására a 24-es kódot kell beütni).