2024. május 6., hétfő
TENISZ

Ezt már bűn lenne kihagyni

Novak Đoković a két leghosszabb győzelmi sorozatban levő teniszező rangadóján állt ki tegnap Monte-Carlóban a ranglistán 38. spanyol Guillermo García-López ellen, és ennek megfelelő nagy megpróbáltatásnak volt kitéve. Đoković ugyanis 12, García-López pedig 7 egymás utáni győzelemmel jutott a negyeddöntőbe. Kiderült, hogy a spanyol nem véletlenül verte az előző két körben Alekszandr Dolgopolovot és Tomáš Berdychet, hisz tegnap is nagyszerű játékkal rukkolt ki, s Đoković csak a második játszma közepétől tudta rákényszeríteni az akaratát, addig kilátásban volt a szerb veresége, vagyis 2010 júniusa óta García-López lett volna a legalacsonyabban rangsorolt, aki legyőzte Novakot. Akkor a 74. helyezett belga Xavier Malisse nyert Đoković ellen a Queen’s Club tornáján.

Miután Novak tegnap a második játszmában először elnyerte a spanyol adogatását, már könnyebben mentek a dolgok, és Novak megérdemelten jutott az elődöntőbe. Mivel a nap többi meccsén Stanislas Wawrinka, David Ferrer és Roger Federer győzött, ma az elődöntőben Wawrinka–Ferrer (a mérleg 7:5 Ferrer javára) és Đoković–Federer lesz a párosítás.

Novak és Federer 34. mérkőzése következik, a svájci 17:16-ra vezet. A ma 15 óra után kezdődő meccsen Đoković nemcsak kiegyenlíthet Roger ellen, hanem Rafael Nadal tegnapi váratlan veresége révén a címvédéssel lényegesen csökkentheti a spanyollal szembeni hátrányát, és olyan alkalmat teremthet magának, hogy már a Roland Garrosra újra világelsőként érkezzen, amelyet nem kár, hanem bűn lenne kihagyni.

A játéknap a Wawrinka–Raonić meccsel indul, amelynek első játszmájában Melbourne idei bajnoka csak a rövidítésben kerekedett felül, azután viszont már könnyen verte a fiatal kanadait. Következett a nap nagy meglepetése, hisz a spanyol házirangadón David Ferrer először tudta salakon legyőzni a világelső Nadalt, az összesített mérleget pedig 21:6-ra szépítette. Roger Federer és Jo-Wilfried Tsonga az első két játszmában óriásit csatázott. Federer ebben az időszakban 12 breaklabdát hagyott ki, és a második játékrész rövidítésében csak a negyedik játszmalabdát értékesítette. A svájci számos hibáját a francia így nem használta ki, ami teljesen letörte, és a döntő játszmában már csak árnyéka volt önmagának. Federernek ez volt pályafutása 950. győzelme.

Szép sikert ért el a 100 ezer dolláros összdíjazású sarasotai challenger tornán Filip Krajinović. A 22 éves zombori a csütörtök este megkezdett és eső miatt csak tegnap befejezett meccsen két játszmában győzte le az első helyen kiemelt tapasztalt orosz Alex Bogomolovot, és bejutott a negyeddöntőbe, amelyben a ranglistán 166. helyezett üzbég Faruh Dusztov lesz az ellenfele. Krajinović a tegnapi győzelemmel a ranglistán feljut a 180. pozícióra, ami csak tízzel kevesebb a 2010-ben jegyzett eddigi legjobbjánál.

Szerbia válogatottja a hétvégén Bukarestben Románia vendége lesz a Fed-kupa minősítőjének meccsén. A győztes jövőre a világcsoport II.-ben szerepelhet, a vesztes pedig az euroafrikai zónára kényszerül. A meccset, amelyen a vendéglátók számítanak esélyesnek, ma 11 órakor Ana Ivanović és Sorana Cirstea nyitják, azután pedig Bojana Jovanovski és Simona Halep találkozója következik. Vasárnap az első meccsen Ivanović és Halep, azt követően Jovanovski és Cirstea következnek, a kapitányok pedig a zárásra a Jakšić, Stojanović és Niculescu, Begu kettősöket jelölték, azzal, hogy igény szerint cserélni is lehet. A minősítő többi találkozója, világcsoport I: Oroszország–Argentína, Kanada–Szlovákia, USA–Franciaország, Spanyolország–Lengyelország, világcsoport II.: Hollandia–Japán, Svédország–Thaiföld, Brazília–Svájc. Műsoron lesz az elődöntő is, amelyben a Csehország–Olaszország és Ausztrália–Németország találkozókat rendezik meg.

MONTE-CARLO. – A férfitorna negyeddöntőjében: Đoković–G. López 4:6, 6:3, 6:1, Ferrer–Nadal 7:6, 6:4, Wawrinka–Raonić 7:6, 6:2, Federer–Tsonga 4:6, 7:6, 6:1.

KUALA LUMPUR. – A női torna negyeddöntőjében: Cibulková–Dijasz 4:6, 6:2, 6:4, Vekić–Mayr 6:4, 7:5, Ka. Plíšková–Buyukakcay 6:4, 6:4, S. Zsang–Linette 6:2, 2:6, 6:1.

SARASOTA. – A challenger 2. fordulójában: Krajinović–Bogomolov 6:3, 6:4.