2024. május 6., hétfő

Filmek Hollywoodtól Európáig

A 3D-s mozifilmek a szabadkaiak körében is nagyon népszerűek

Tavaly decemberben Szabadka is belépett azon városok sorába, ahol immár 3D-ben is vetítenek mozifilmeket. A Szabadegyetem amfiteátrumában működő Eurocinema moziban azonban a hollywoodi kasszasikereken kívül az európai filmművészetnek is igyekeznek minél nagyobb teret adni, ezáltal a szabadkai közönség is megismerheti a rangos európai filmfesztiválok filmjeit.

– Minden feltétel adott volt, hogy az amfiteátrumban filmeket is vetítsünk, s mindenképpen az volt a tervünk, hogy idővel mindez egy jelentős mozivá nője ki magát – mondja Petar Mitrić, az Eurocinema mozi programszerkesztője.                             – A következő hat évben lassan készítettük is elő terepet az új, digitális technológiára, s időközben bekapcsolódtunk az Europacinemas európai mozik hálózatába is, mely segítséget nyújt az európai filmek vetítésében, egyúttal támogatta a modern technológia beszerzését is. Mindenképpen szerettük volna az európai filmek hagyományát is ápolni, hiszen az amerikai filmek az egész világot uralják, ezért fontos az európai alkotásokat a nekik járó posztra emelni, s ebben mi is partnerei lettünk az Europacinemasnak. Tekintve, hogy a hollywoodi filmek mindig nagyobb közönséget vonzanak a mozikba, ami nagyobb bevételt is jelent, ha európai filmeket vetítünk, valamelyest a bevételünk csökken, mert ezek kevésbé populárisak, ezért egyfajta térítést kapunk a kiesett bevétel miatt, vagyis némi anyagi támogatást nyújtanak cserébe az európai filmek vetítéséért, másrészt támogatják ezeknek a filmeknek a népszerűsítését.

Az Europacinemastól kapott támogatásnak köszönhetően mintegy öt hónappal ezelőtt végül sikerült megvenni a DCP felszerelést, így a 35 milliméteres filmszalagok helyett, melyet a forgalmazók már nem is gyártanak, immár digitális hordozóról vetítik a filmeket, egyúttal a Dolby 3D rendszerű vetítésre is berendezkedtek. A DCP és a háromdimenziós vetítésekhez szükséges felszerelésen kívül a hangosítást is modernizálták, azaz immár 5.1-es hangrendszert használnak.

– Amióta 3D-s filmeket is vetítünk, azóta a szabadkai közönség érdeklődése is nagyobb, sokkal több jegyet adunk el, mint korábban, annak ellenére, hogy a 3D-s filmekre 350 dinár a belépő, a 2D-sekre pedig 200. Egyértelműen kijelenthetem, hogy mára ez a mozi életre kelt, hiszen a hollywoodi színészek, rendezők a világ minden szegletében népszerűek, s ez itt sincs másként. Az egyetlen gondunk a megfelelő felszerelés beszerzése volt, hiszen ma már az embereknek sokszor otthon jobb körülményeik vannak a filmezésre, mint sok mozinak, márpedig ahhoz, hogy meglegyen a mozi varázsa, valami mást kell felkínálnia. Az új technológiával egyben aktuálissá is vált a mozi, hiszen így gyorsan hozzájutunk az új filmekhez, melyek az embereknek még nem elérhetők az interneten keresztül, és sokszor az amerikai, francia, angol stb. mozikkal egyidejűleg vetítjük le mi is a filmeket, s ugyanolyan minőségben, mint bárhol a világon.

Az Eurocinema moziban időről időre különféle filmciklusok is láthatók, melyek keretében a többi között a cannes-i filmfesztivál aranypálmát nyert filmjeit vagy a berlini filmfesztivál díjnyertes filmjeit is bemutatják, továbbá repertoárjukon szerepelnek egyéb művész- és szerzői filmek is. Mint a programszerkesztő megjegyezte, néha nagyon nehéz egyensúlyt találni az európai és a hollywoodi filmek vetítései között, s egyaránt teret adni mindkettőnek, Szerbiában ugyanis csak kevés város rendelkezik a modern technológiával, így a forgalmazók szeretnék, ha minél több hollywoodi film kerülne ezekbe a mozikba. Másrészt viszont az Eurocinema az európai filmművészet bemutatását és ápolását is fontosnak tartja, s a forgalmazóknak nem logikus, hogy a moziknak nagyobb bevételt hozó filmeket miért szorítják néha háttérbe a művészfilmek. Petar Mitrić hozzátette, nem kevésbé fontos számukra, hogy a régió és a város fiatal filmeseinek, például Andrej Boka vagy Tolnai Szabolcs rendezőknek az alkotásait, valamint amatőr filmeseknek a filmjeit is bemutassák a közönségnek.

– Jelen pillanatban is azon dolgozunk, hogy egy moziklubbot létrehozzunk, melyben az érdeklődőknek a filmekkel, filmkészítéssel kapcsolatos előadásokat szerveznénk, megismerkednének a filmtörténettel, a filmkritikával, bemutatnánk jelentős művészi és szerzői filmeket, ezekről beszélgetnénk, sőt a filmkészítésbe is belekóstolhatnának. Reméljük, hogy az év végéig ez a tervünk megvalósul, s így a filmek világát több szinten is megéljük. Szabadkán a filmeknek csodálatos hagyománya van, s remélem a jövőben sem lesz ez másként, és a filmek a mindennapi élet szerves részévé válnak a szabadkaiak számára is.