2024. május 6., hétfő

Hosszú eltiltás Armstrong három segítőjének

Hosszú eltiltást kapott az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségétől (USADA) Johan Bruyneel csapatigazgató, Pedro Celaya orvos, valamint Jose "Pepe" Marti edző, akik annak idején segítették a kerékpáros Lance Armstrongot a doppingolásban, vagy legalábbis tudtak arról, hogyan éri el sikereit.

    Az USADA keddi közlése szerint a US Postalt akkor irányító Bruyneelt tíz, a klubnak dolgozó másik két személyt pedig egyformán nyolc évre tiltották el a sportágtól - az Észak-Amerikai Sportdöntőbíróság ítélete nyomán. Két évvel ezelőtt, amikor megvádolták őket, mindhárman a Sportdöntőbírósághoz fordultak.
    Április elején a doppingvétsége miatt örökre eltiltott Armstrong írásban, eskü alatt tett tanúvallomásában megnevezte azokat, akik kerékpáros pályafutása során segítették a csalásban.
    Armstrong Michele Ferrari, Luis Garcia del Moral és Pedro Celaya orvosokat, valamint Jose "Pepe" Marti edzőt nevezte meg. Ezenkívül Johan Bruyneel csapatigazgatóról, valamint a US Postal klubját pénzügyileg segítő Thomas Weiselről azt vallotta, hogy mindketten tudtak a doppingolásról. A hat megnevezett mindegyike cáfolta, hogy köze lenne Armstrong doppingolásához.
    Miután kiderült, hogy csalással érte el sikereit, a sportolót megfosztották hét Tour de France-elsőségétől és 2000-ben szerzett olimpiai bronzérmét is vissza kellett adnia.