2024. május 6., hétfő

Egy kisbabát és egy hároméves kislányt elsodort az áradó folyó

A folyók vízszintje lassan csökken, de az újabb esőzés miatt a helyzet ismételt rosszabbodására számítanak

Az Aleksinac melletti Bankovacban szerdán egy tizenegy hónapos kisbaba és egy hároméves kislány eltűnését jelentették a rendőrségnek és a helyi rendkívüli helyzetekkel megbízott központnak. A gyerekek a megáradt Turija folyóba estek és elsodorta őket a víz. A folyó vízszintje 70 centiméter volt.

Maja Stojiljković, a niši rendőrség sajtófelelőse megerősítette, hogy B. M. (27), a gyermekek édesanyja a folyó partján sétált a kicsikkel, amikor a hároméves kislány, aki a partról köveket dobált a vízbe, beleesett a folyóba. Az anya megpróbálta kimenteni, de fiúcsecsemőjével a karján ő is beleesett a vízbe. Az asszonyt egy arra sétáló férfi mentette ki, a gyerekeket azonban elsodorta az ár, részletezte Stojiljković.

Nem sokkal a tragédia megtörténte után mentőcsapatok kezdtek el kutatni a gyermekek után. A késő délutáni órákig két alkalommal is átkutatták a folyó medrét, a gyermek testét azonban nem találták.

– A baleset két kilométerrel történt a Turija folyó torkolatától a Déli-Moravába. A Turija medrét átkutattuk, a Déli-Morava azonban annyira megáradt, hogy nem tudtuk átkutatni a medrét – nyilatkozta Marko Radovanović, a mentőosztag vezetője.

A bőséges eső és a hóolvadás miatt kiöntött folyók vízszintje egyébként folyamatosan csökken, ugyanakkor az illetékesek szerint továbbra sincsen ok a nyugalomra, hiszen a napokban újabb esőzés várható.

A Déli-Morava az elmúlt napokban Đunisnál okozta a legtöbb problémát, szerdáa viszont nagyjából 30 centiméterrel csökkent a vízszint, az elöntött házak udvarából pedig elkezdett visszahúzódni a víz. Đunisban kilenc tűzoltó és négy rendőr maradt a terepen, hogy figyelemmel kísérjék a helyzet alakulását. A napokban lezárt utakon a közlekedés is elindult.

A Nagy-Morava vízszintje valamelyest emelkedett, de Ćuprija és Bagrdan kivételével sehol nem volt szükség rendkívüli árvízvédelemre. A Srbijavode közvállalat illetékesei arra számítottak, hogy a Nagy-Morava vízszintje vagy szerdán, vagy csütörtökön tetőzik. A legkritikusabb helyeken, a Nagy-Morava bal partján, homokzsákokkal és földdel erősítették meg a folyópartot.

A földcsuszamlás az árvíz kezdete óta probléma, ugyanakkor a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a víz visszahúzódása után még több helyen lehet földcsuszamlás.

A helyi önkormányzatok a következő néhány napban tájékoztatják a szerb kormányt az árvízkárról. Az árvízhelyzetről a kormány keddi ülésén volt szó, az ülés után kiadott közleményben az áll, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz a veszélyeztetett területeken élők megóvásáért, a tönkrement infrastruktúrát pedig minél előbb fel kell újítani. Arról is szó esett, hogy a felújítást és az arra szánt anyagiak célszerű elköltését is ellenőrizni kell majd. A kormányülésen azt is megtárgyalták, hogy egyelőre semmi ok a fellélegzésre, hiszen újabb árhullámra számítanak a Morava vízgyűjtő területén.