2024. május 8., szerda

Május 31-én büszkeségnapi felvonulás

A főszervező szerint az államvezetőség prioritásként jelölte meg a rendezvény megtartását

Többévnyi szünet és betiltás után úgy tűnik, hogy a szerbiai LGBT közösség az idén megtarthatja a büszkeségnapi felvonulást. A szervezők egy kéthetes rendezvénysorozattal kívánnak foglalkozni a homoszexuálisok helyzetével. Magára a sétára Belgrád központjában valószínűleg május 31-én kerül sor.

Először és egyben utoljára 2010. október 10-én vonulhattak fel a szerbiai melegek. Akkor az ellentüntetők szétverték Belgrád központját, tetemes károkat okozva ezzel. A zavargásokban 132 rendőr és 25 polgár megsérült, 249 személyt pedig letartóztattak. Az ezt követő három évben a hatóságok a fokozott biztonsági kockázatra hivatkozva folyamatosan betiltották a büszkeségnapi felvonulás megtartását. Tavaly az utolsó pillanatban, egy nappal a rendezvény előtt határoztak úgy, hogy mégsem lehet felvonulás.

Boban Stojanović emberi és melegjogi aktivista, az idei felvonulás egyik főszervezője ezúttal bizakodó, és reméli, hogy a melegek május 31-én valóban felvonulhatnak a főváros központjában. Stojanović elmondta, hogy a szervezők már beszerezték a szükséges engedélyeket, több alkalommal is találkoztak a rendőrség és az ügyészség képviselőivel, valamint a köztársasági jogvédővel, az esélyegyenlőségi biztossal, Tanja Miščevićtyel, az Európai Unióval folytatott tárgyalások szerbiai tárgyalócsoportjának vezetőjével és a szerb kormány emberi és kisebbségjogi irodájának a képviselőivel. Mint azt Stojanović megjegyezte, a szervezők a március 16-i rendkívüli parlamenti választások kampányának idejében igyekeztek minél ritkábban szerepelni a médiában, most azonban már nagyon várják az új összetételű kormány megalakulását, hogy megtudják, kik lesznek illetékesek a témában.

– A korábbi évekhez képest újdonságnak számít, hogy az intézmények az idén arról biztosítottak: a büszkeségnapi felvonulás mindenféleképpen prioritásnak számít. Persze a korábbi évek negatív tapasztalatai miatt egyelőre még szkeptikusak vagyunk. Nem csak a felvonulást szervezzük, hanem egy kulturális jellegű rendezvénysorozatot is, erre május 19. és június 1. között kerül majd sor Belgrádban. A pontos programot május 1. után hozzuk nyilvánosságra – foglalta össze Stojanović.

A szervező egyelőre nem tudja, hogy a rendőrség elkezdte-e már kivizsgálni a felvonulás biztonsági kockázatát. Egyébként a hatóságok nagyjából másfél hónappal ezelőtt küldték el Stojanovićnak és a többi szervezőnek a 2011-ben tervezett és lemondott felvonulás biztonsági kockázatának felmérését. Stojanović meglátása szerint a dokumentum alátámasztja, hogy 2011-ben semmi nem indokolta a felvonulás betiltását.

– Egy négyoldalas dokumentumról van szó, amelyből megtudtuk, hogy bizonyos csoportosulások és egyének veszélyeztethették volna a felvonulás résztvevőinek biztonságát, konkrét értesülések, információk azonban nem derültek ki. Leginkább az aggaszt az egész történetben, hogy a rendőrség és az állam pontosan tudja, kik fenyegetik az LGBT közösséget, de közülük senki ellen nem indul büntetőeljárás – fogalmazott Stojanović.