2024. május 2., csütörtök
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Hatodszor elődöntőzik egymással a Real és a Bayern

Hatodik alkalommal találkozik egymással a legjobb négy között a legrangosabb európai kupában a Real Madrid és a jelenlegi címvédő Bayern München csapata: a Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonását a madridi Santiago Bernabeu Stadionban rendezik meg.

Először 1976-ban csapott össze a két sztárklub, akkor az első mérkőzésen 1:1-es döntetlen született a spanyol fővárosban, majd a visszavágón 2:0-ra diadalmaskodtak a müncheniek, a párharc mindhárom német gólját a legendás Gerd Müller szerezte. 1987-ben a bajorok már az első mérkőzésen aratott 4:1-es sikerrel eldöntötték a párharcot, így még az is belefért, hogy a visszavágón 1:0-s vereséget szenvedtek. 2000-ben Madridban 2:0-ra végeztek a csapatok, a visszavágón pedig Nicolas Anelka gólja válaszolt Carsten Jancker és Giovane Elber találatára, így a madridiak jutottak tovább. Egy évvel később a németek bosszút álltak és kettős győzelemmel jutottak a fináléba. A két klub történetétének legizgalmasabb elődöntős párharcát két évvel ezelőtt játszották a csapatok, akkor mindkét találkozó 2:1-es hazai győzelmet hozott, Madridban végül a 11-esekig jutottak, ezek során a Bayern diadalmaskodott.
A két sztárcsapat összességében 20 alkalommal találkozott egymással a legrangosabb európai kupasorozatban: 11 Bayern-győzelem mellett 7 madridi siker és 2 döntetlen született, a spanyol fővárosban 7 Real-diadal, 1 döntetlen és 2 müncheni győzelem a mérleg. A Real Madrid utóbbi 17 hazai BL-mérkőzésén nem talált legyőzőre, legutóbb éppen a Bayern jelenlegi vezetőedzője, Josep Guardiola által irányított Barcelona tudott diadalmaskodni a Santiago Bernabeu Stadionban, azóta a madridiak 15 találkozót nyertek meg és kétszer játszottak döntetlent saját közönségük előtt. A katalán szakember a Barcelona trénereként 15 alkalommal találkozott az ősi riválissal, kilenc győzelem, négy döntetlen és mindössze két vereség a mérlege, ráadásul kifejezetten impozáns, 33:15-ös gólkülönbséget mutathat fel.
A Bayernnek idegenben félelmetes a teljesítménye, ugyanis legutóbb 2012 októberében szenvedett vereséget Münchenen kívül, akkor nagy meglepetésre a fehérorosz BATE Boriszov otthonában hagyta ott a három pontot. Mindkét gárda egy-egy, már begyűjtött trófeával a zsebében vág neki a találkozónak: a Bayern már bebiztosította bajnoki címét a Bundesligában, míg a Real Madrid az ősi rivális Barcelona legyőzésével a Király Kupában diadalmaskodott. A madridi alakulatban sérülését követően visszatérhet a pályára az aranylabdás Cristiano Ronaldo, akinek mindössze egy gólra van szüksége ahhoz, hogy megdöntse az argentin Lionel Messi és a holland Ruud van Nistelrooy egy szezonban elért 14 gólos BL-rekordját.

20.45, Arena Sport 3, Digi Sport 1, HRT2, RTS1: Real Madrid–Bayern München (BL-elődöntő, első mérkőzés).