2024. május 1., szerda

A bérmálásra készülve

A topolyai római katolikus egyházközösség hitéletének közelgő történéseiről

A bérmálásra az idén a húsvét utáni fehérvasárnapon, azaz április 27-én kerül sor Topolyán, a 9 órai szentmise keretében. A két topolyai általános iskolában összesen 49 nyolcadikos készül e szentségre. Hozzájuk további öt vidéki fiatal csatlakozik még, így tehát 54 bérmálkozót köszönthetünk majd.

Számukra a közvetlen lelki előkészületet a húsvéti szent három nap liturgiájába való minél aktívabb bekapcsolódás jelentette, mondta Katona Marianna iskolai hitoktató, aki kérésünkre a topolyai római katolikus plébánia szervezésében zajló katekézisről, a felkészítési időszakról is szólt.

– Minden évben van lehetőség azoknak a felnőtteknek a számára, akik valamilyen oknál fogva nem járultak még szentségekhez, hogy mindezt pótolják, és hitoktatásra járva felkészüljenek a beavató szentségekre. Az idén 13 katekumen készült ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes atya vezetésével, hogy a nagyszombati virrasztási misén a szentségekhez járuljon. Közülük egy a keresztség szentségére, a többiek pedig a bérmálás szentségére készültek. Egy pár Isten előtt kívánta rendezni kapcsolatát a házasság szentségéhez járulva. Mind a szentségekre készülő gyermekek, mind a katekumenok, de hiszem, hogy valamennyiünk számára a nagyböjti időszak a lelki megújulás lehetőségét hozta: hogy bűneinktől megtisztulva, újult erővel Isten felé forduljunk, mert csak ily módon tudjuk értő és érző szívvel végigkísérni Mesterünket a fájdalmak útján, hittel felfogni az üres sír titkát, hogy annak misztériuma a mi életünket is át tudja formálni Krisztus-követővé – fogalmazott a hitoktató.

A tavalyi tanévben 70 elsőáldozó gyermek járult oltár elé Topolyán, ebben az évben 33 harmadikos kislány és 28 kisfiú készül az első szentáldozásra a hittanórákon.

– Az idén is, mint minden évben, május első vasárnapján kerül sor erre a felemelő eseményre. A közvetlen előkészületet április 28-án kezdjük, és május 1-ét kivéve, mindennap 17 órától tartjuk a Sarlós Boldogasszony-templomban. A kicsik ily módon gyakorolják az ünnepi szentmise liturgikus részeibe való bekapcsolódást. Az ünnepi szentmise május 4-én, kilenc órakor kezdődik. A következő vasárnapon, a május 11-ei 18 órai szentmisén, a betegek miséjét tartjuk. Ekkor a kis elsőáldozók virágokkal várják az idős, beteg testvéreinket, és mindenkit egyenként bekísérnek a templomba, majd a mise kezdetén versekkel köszöntik őket. Ez a szentmise jó alkalom, hogy a gyakorlatban is megéljék, mit jelen az egyházhoz való tartozás, a szeretet tettekben való megélése. A betegek szentségének kiszolgáltatása során is ők segédkeznek Ferenc atyának és a szentmisét vele együtt mondó atyáknak – nyilatkozta Katona Marianna.

2014 júniusának első vasárnapján 66-an lesznek, akik hálaadás kíséretében keresztségi fogadalmuk megújítása mellett válnak első gyónókká, 38 fiú és 28 leány, második osztályos kisdiák.