2024. május 4., szombat

Obamát nem hatotta meg a világ legjobb szusija

Habár Abe Sindzó japán kormányfő azt remélte, hogy a Tokióba látogató Barack Obama bizalmába tud majd férkőzni a világ egyik legjobb szusibárjában elköltött vacsorájuk során, japán médiaértesülések szerint az amerikai elnök csak a menü felét ette meg, és az informális társalgás helyett a két ország közti problémás szabadkereskedelmi tárgyalásokra terelte a szót.

Obama szerda este a vacsora után azt mondta a legendás, három Michelin-csillagos Szukijabasi Dzsiró nevű étterem előtt, hogy igen jó vacsorában volt része, de a TBS japán tévécsatorna kiderítette, hogy az elnök a húsz darab szusiból álló menü nagyjából felénél letette a pálcikát.

A TBS forrása - egy szemközti étterem tulaja - a szusibár egyik szakácsára hivatkozva azt is elmondta, hogy a vacsora - Abe terveivel ellentétben - formális hangulatban zajlott, és Obama a bizalomépítő csevej helyett azonnal a problémás kereskedelmi kérdésekről kezdett beszélni.

Ugyanakkor a japán kormányfő Obamával ellentétben becsületesen végigette a világ legjobb szusiséfjének tartott 88 éves Ono Dzsiró által felszolgált menüt, és - japán szokások szerint - szakéval (rizspálinkával) kínálta Obamát.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján csak annyit árult el, hogy Obama jót evett előző este, és a két vezető "felszabadult hangulatú" beszélgetést folytatott.

A helyzet iróniája, hogy az amerikai-japán kereskedelmi nézeteltérések elsősorban a mezőgazdasági korlátozásokat érintik, így például a Japán által a rizsre kivetett magas vámokat. Egy, a Wall Street Journal által megszólaltatott tokiói járókelő például azt mondta az előző nap, hogy reméli, Abe ki fog állni a japán rizs védelme mellett a szusizás közben - kérdés azonban, hogy ha hinni lehet a TBS informátorának, Obama mennyire volt elragadtatva attól.