2024. május 2., csütörtök

Nyert a cár és a pap

A Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiválján a zsűri színészi díjjal jutalmazta Vicei Natália és Huszta Dániel játékát

Vicei Natália, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Übü király vagy a lengyelek című produkciójában nyújtott alakításáért kapott díjat, amelyben az orosz cárt alakította. A színésznő elmondása szerint ez a szerep teljesen más a megírt Übüben, szűkszavú és kicsi:

– Az előadás rendezőjével, Dömötör Andrással azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk némileg kiemelni, hogy ne olvadjon be teljesen. Ekkor azt javasoltam, tegyünk hozzá valamiféle politikai részt. Mondtam is, hogy bízza rám a szöveg összeállítását. Ezek után férjemmel, Hernyák György rendezővel összeírtunk gyógynövényneveket, a főneveket pedig igékké alakítottuk. Kókai Péter újságíróhoz is fordultam, átadtam a gyógynövények listáját, és megkértem, hogy ebből írjon egyfajta politikai szöveget. A végeredmény az előadásban hallható, a szöveget egy politikus beszédéhez alakítottuk. Szerintem teljesen érthető, legalábbis értelmezhető egy vajdasági számára, de akár egy magyarországinak is. Értelmes szavak is elhangzanak benne, ezek főleg olyan frázisok, amelyeket megszokhattunk a politikusoktól. A szöveg minden mondatával tisztában vagyok, azzal is, ami értelmetlennek hangzik, de a nézők is leszűrhetik miről van szó. Az viszont megfordult a fejemben, hogy szerbül veszít az értékéből, mert szinte lefordíthatatlan – mondta a színésznő, majd azt is kifejtette, hogy mit élvez az előadásban.

– Számomra ez egy jó és felszabadult játék, mert általa határtalanul gyerekké válhatok. Szeretem játszani, mert ez a fajta gyermeki gondtalanság már nem adatik meg egy ilyen korú nőnek, mint én, még előadásokban sem. Most viszont rajtam lehet a Csillagok háborúja-maszk, és műpuskával lőhetek. Felnőttként is jó olykor ilyesmit csinálni, akkor is, ha ez egy koncepció része. Erre az előadásra nem kell lelkiekben felkészülnöm. Élvezem az ilyen, számomra könnyedebb előadásokat, mert nem azzal kelek, hogy este egy súlyos monológ vár rám, hanem bemegyünk a színházba, és Übü! Ez egy örömjáték. A felnőttek is lehetnek rá nyitottak, de elsősorban talán a lázadó fiatalok a közönsége. Eleve diákcsínynek íródott Jarry részéről – részletezte Vicei Natália.

Huszta Dániel, a Jelentkezzenek a legjobbak című előadásban nyújtott szerepéért kapott színészi díjat. A Vajdasági Drámaművészek Egyesülete, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös előadása Terék Anna szövege alapján készült, amelyben Huszta Dánielt pap szerepében láthatjuk:

– Puskás Zoltán rendezővel közösen gondolkodtunk ezen a szerepen. Azután próbáról próbára végül kialakult, milyen is legyen. Megfeszített tempóban dolgoztunk, mert akkortájt zajlottak A patkányok próbái is. A Jelentkezzenek a legjobbak darabot először egy korábbi drámaíró versenyen mutatták be. Akkor nagyon kedves kollégám, Rutonity Róbert játszotta el a papot, és nekem nagyon tetszett, ahogyan megoldotta ezt a szerepet. Tulajdonképpen már akkor megfogott maga a pap figurája is. Úgy éreztem, hogy ebből az előadásból ez a szerep illik hozzám. Megszerettem már akkor, amikor még nem is sejtettem, hogy egyszer eljátszhatom. Amikor Puskás Zoltán bejelentette, hogy készítik az előadást, szinte ajánlkoztam, hogy szerepelhessek benne. Szerencsére ő is rám gondolt e szerep kapcsán. Azután valahogy úgy éreztem, hogy csaknem önálló életre kel, saját maga alakul ki. Nem bonyolódtam bele komolyabb szerepformálásba, nem agyaltam rajta görcsösen – mondta Huszta Dániel, aki azt is elárulta, hogyan szerzett tudomást a díjról:

– A fesztivál zárónapján, éjféltájban értesültem róla, reggel pedig Budapestre utaztunk. Annyira meglepett a díj, hogy attól tartottam, otthon felejtek valamit. Ráadásul úgy értettem, vagy azt mondták, hogy egy másik előadásról, a Neoplantáról van szó, amelyet szintén a fesztiválon mutattunk be. Tulajdonképpen két napig azzal voltam, hogy a Neoplantáért kaptam díjat. Azután szóltak, hogy a Jelentkezzenek a legjobbak kapcsán, de mindenképpen nagyon örülök.