2024. május 7., kedd

Tiltsák meg a teherforgalmat!

A Skadarlija utca lakói a Peščara helyi közösség támogatását kérik az utcában felmerülő gondok megoldásában
A Skadarlija utca lakói négy éve küzdenek a problémával (Fotó: Molnár Edvárd)

A Skadarlija utca lakói négy éve küzdenek a problémával (Fotó: Molnár Edvárd)

A Peščara helyi közösségben található Skadarlija utca lakói felháborodásuknak adtak hangot, ezúttal a helyi közösség épületében. Panaszaikkal és felháborodásukkal Aleksandar Rankovićot, a helyi közösség közgyűlésének elnökét keresték meg. Mint mondták, már négy éve küzdenek azért, hogy az utcában működő, fémhulladékot begyűjtő és annak eladásával foglalkozó vállalatot bezárják, hiszen zajos, munkásai munkaidőn kívül is dolgoznak, szennyezi a környezetet, valamint többtonnás teherautók járnak be ebbe az utcába, elzárva az utat, illetve megrongálva az így is kifogásolható állapotban levő földes utat.

A kedden késő délután történt incidens az utolsó csepp volt a pohárban. Ekkor az egyik többtonnás teherautó elfoglalta az utcát, és a lakók nem tudtak hazajutni, vagy kijutni az utcából. Szó szót követett, majd a rendőrségnek is be kellett avatkoznia. Az utca lakóitól megtudtuk, a szóváltás átkozódástól és sértegetéstől sem volt mentes, és talán ennek köszönhető, hogy a helyi közösségben a tegnapra sebtében összehívott lakossági fórum hangneme sem volt nyugodtnak nevezhető. Mint kiderült, a Skadarlija utca lakói elsősorban a helyi közösséget hibáztatták azért, hogy a fémhulladék begyűjtésével és eladásával foglalkozó vállalat megkezdhette a munkáját. Ám a helyi közösség vezetősége azt állította, neki semmilyen felhatalmazása nincs arra, hogy engedélyeket adjon ki egy vállalkozás megnyitására. Aleksandar Ranković kiemelte, a helyi közösség támogatja a magánvállalkozások elindítását a helyi közösség területén, hiszen egy rendkívül elmaradott városrészről van szó, számos problémával kell megküzdeniük, és a gazdasági fellendülés segítené a helyi közösség helyzetét is. De mindenkinek tiszteletben kell tartania az előírásokat – tette hozzá.

A lakók kérték a helyi közösség vezetőségét, helyeztessen el az utca elejére egy táblát, amely tiltja a teherforgalmat az utcában.

– Azt nem tudom, hogy a fémhulladékkal foglalkozó vállalat mire és kitől kapta az engedélyt, de amióta dolgozik, szinte semmi nem marad meg a kertben. Pedig nem is lakom túl közel ehhez a vállalathoz. Valamilyen kőolajszármazékot folyatnak ki. Az utcában a fúrt kutak legfeljebb 50 méter mélyek, így mi azokat a méreganyagokat a kutunkon keresztül megisszuk. Én nem ellenzem, hogy ők dolgoznak, ellenkezőleg, valamiből meg kell élni, de egy nyerges vontatós teherautó nem hajthat be egy 3-4 méter széles utcába – hallottuk Stanić Danicától. Hozzátette, a keddi szóváltás után kiérkezett rendőrök azt mondták neki, hogy ha két jármű szembetalálkozik, és nem tudnak kitérni egymás elől, a kisebb járműnek kell visszatolatnia. – De hogy tolassak vissza? Ötszáz métert kellene tolatni az utca végéig, mert félrehúzódni az út mellé nem lehet, nincs hely. Nemrégiben szórták be az utca egy részét zúzott kővel, de a teherautók külön járatokat alakítottak ki, így egyes helyeken nem is lehet kitérni a mély keréknyomokból. Egyesek nem merik kiengedni a gyerekeket az utcára, mert a teherautók sofőrjeit nem érdekli, hogy éppen valaki az utcán sétál. Végigszáguldanak – mondta. - Elszabadultak az indulatok, mert a teherautójukkal lezárták az utat. A teherautók a vállalat bejárata előtt állnak, és ha meglátják, hogy valaki behajtott az utcába, elzárják az utat. Az utóbbi időszakban pedig csak halmozódnak az ehhez hasonló esetek. Az elmúlt két hétben háromszor is történt ilyen eset, amikor a rendőröket is ki kellett hívni – panaszolta Kenyeres Attila, az utca egyik lakója.  – Lehetetlen abba az utcába bejutni. Száraz időben még valahogy, de csapadékos időben olyan ember nincs, aki 100-200 métert tolatni tudna, hogy a teherautónak helyet adjon a haladáshoz – magyarázta. Hozzátette, hogy ezért kérték, hogy a helyi közösség helyeztessen táblákat az utca elejére, hogy a teherautók forgalmát ezzel meg tudják tiltani.

A helyi közösség közgyűlésének elnöke meghallgatta a polgárok panaszait, de mint mondta, ők vajmi keveset tehetnek a gondok megoldásában.

– Nemcsak a Skadarlija utcában vannak ilyen gondok, hanem az egész helyi közösség területén problémát okoz a hiányos infrastruktúra. A Skadarlija utcában most legutóbb csupán 250 métert, vagyis csak az utca elejét tudták zúzott kővel beszórni, mert állítólag a városnak csak ennyire volt pénze. Ezért újra kérvényeztük a Városépítési Igazgatóságtól, hogy az utca további 750 méterén simítsák el az utat, valamint szórják be ott is zúzott kővel – taglalta Aleksandar Ranković.                                                                    – Ami pedig a Dado Metal vállalat működését illeti, a helyi közösség nem illetékes az engedélyek kiadásában, és a vállalat megnyitását sem tudjuk jóváhagyni. Erre megvannak az illetékes szervek, a polgárok a panaszaikkal hozzájuk kell hogy forduljanak. A közlekedési jelet pedig kérni fogjuk, miután a polgárok átadják az aláírásokkal ellátott kérvényüket – mondta.

A polgárok kérték, hogy végezzenek az utcában talajvíz-analízist, hogy kiderüljön, valóban szennyezi-e a vállalat az utca lakóinak kútjait.

– Eddig nem volt erre precedens, a helyi közösség nem végeztetett vízanalízist. De azt tudjuk, hogy a helyi közösség területén eleve rossz a kútvíz minősége, évente 3-4 alkalommal jelentősen megugrik az arzénmennyiség az ivóvízben. Mindenesetre megpróbáljuk elvégeztetni a talajvíz-analízist abban az utcában – fűzte hozzá a helyi közösség közgyűlésének elnöke.