2024. május 2., csütörtök

Egy hét a vásárig

Több, mint kétszáz kiállító várja majd a látogatókat

Jövő szerdán, azaz június 4-én veszi kezdetét a nyolcadik Szabadkai Nemzetközi és Regionális Gazdasági vásár a Sportcsarnokban, mely 10 és 18 óra között várja a látogatókat egészen szombatig. Az idei vásár a kisvállalkozások és a régi mesterségek témája köré épül fel.

Ljuben Hristov, a polgármester kisvállalkozásokkal megbízott tanácsosa elmondta, a Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásáron mintegy kétszáz kiállító vesz részt, köztük gazdasági kamarák, többek között hat szerbiai gazdasági kamara is, de helyi közösségek is képviseltetik magukat. Jelen lesz három szabadkai középiskola, melynek diákjai saját munkáikat mutatják be, és természetesen hazai és külföldi vállalkozók is, akik Romániából, Magyarországról, Svédországból, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Montenegróból érkeznek.

Ilinka Vukojától, a Szabadkai Piacok Közvállalat megbízott igazgatónőjétől megtudtuk, a vásár megszervezése a végéhez közeledik, és néhány napon belül megkezdik a standok felállítását is.

– A legnagyobb anyagi és szakmai segítséget Szabadka önkormányzatától kaptuk, de a Körzeti Gazdasági Kamara is önzetlenül támogatott minket, a költségek lefedéséhez pedig a tartomány is hozzájárul, valamint a kiállítóktól is befolyik egy bizonyos összeg – mondta, s mint hozzátette, minden érdeklődőt szeretettel várnak, és minden látogató, aki kitölti a kis kérdőívet, az részt vesz a szombati nyereményjátékban is.

Ivan Vojnić Tunić, a Körzeti Gazdasági Kamara képviseletében elmondta, a vásárt a tervek szerint Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter nyitja meg. A kiállítók standjai ezúttal is a Sportcsarnokban lesznek megtekinthetők, de ahogy már megszokhattuk, a vásárral párhuzamosan több szakmai tanácskozásra is sor kerül a városban.

– Az idén a vásár partnere Montenegró, így az első szakmai tanácskozáson a bari kikötőt, a teherszállítás és az együttműködés lehetőségeit, valamint az idegenforgalmukat mutatják be az előadók a városháza dísztermében szerdán 13 órától, este nyolc órától pedig a Galleria Hotelben montenegrói estet tartanak. Csütörtökön két szakmai fórumra is sor kerül. Az első fél tizenegykor veszi kezdetét a díszteremben, ahol a klaszterekről, illetve a határon átívelő együttműködési lehetőségekről esik szó, majd az új városházán fél egytől a szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalat jelenlegi és jövőbeli befektetéseiről, valamint az új laboratóriumi eszközök beszerzésének lehetőségeiről beszélnek az előadók. Pénteken a Körzeti Gazdasági Kamara lesz a helyszíne az utolsó szemináriumnak, mely 10 óra 30 perckor veszi kezdetét és az európai integráció és a hazai gazdaság számára elérhető uniós pénzalapok kapják a főszerepet.

Szombaton egy városnéző körútra invitálják az érdeklődőket, melyet a kiállítók, látogatók és a város polgárai számára készítettek elő. A gyülekező a városháza díszbejáratánál lesz 11 órakor. A négynapos vásárra a belépés ingyenes, mint ahogy a városnézés is díjmentes lesz mindenki számára.