2024. május 7., kedd

Kétszáz kiállító a vásáron

A rendezvény a kis- és középvállalkozások megerősítését célozza meg

Tegnap megnyitotta kapuit Szabadkán a sorrendben VIII. Nemzetközi és Regionális Gazdasági vásár, melyen az idén is nagyszámú kiállító vesz részt nemcsak a régióból és Szerbiából, hanem a megszokott partnereken kívül az idén először Svédország és Románia vállalkozói is képviseltetik magukat, a vásár partnerországa pedig Montenegró. A négynapos vásár egészen szombatig várja a látogatókat, amikor is a rendezvény lezárásaként kihirdetik a legszebb standot és a vásár nyereményjátékának nyerteseit is.

A vásár megnyitóján elsőként Maglai Jenő polgármester köszöntötte a megjelenteket és a vásár résztvevőit.

– A szabadkai vásár sok mindenen ment keresztül az elmúlt években, de nyolc év után is sikerült fennmaradnia, s évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri, s egyre több országból érkezik kiállító. A jelentős intézményeken kívül az önkormányzat és a tartomány is a vásár mögött áll, s a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara is nagyban kiveszi a részét a szervezésből. A vásár Szabadka mellett a régiónak és a szomszédjainknak is stratégiai jelentőségű, hiszen stratégiailag lépünk fel a kis- és középvállalkozások megerősítéséért, s a jövőben még nagyobb figyelmet kell ennek szentelni, és támogatni kell a vállalkozói szellemet, a saját erőinkre kell támaszkodnunk, hiszen csak így tudjuk saját közösségünket hosszú távon gazdaságilag megerősíteni – mondta a polgármester.

Slobodan Vojinović, a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara elnöke úgy fogalmazott, egy fontos üzenetet közvetítenek, melyet Szerbiának el kell fogadnia, mégpedig azt üzenik, hogy ha megvan az akarat és a tudás, akkor sok mindent el lehet érni.

– Aki tud segíteni, kapcsolódjon be ebbe a tevékenységbe, mert ha összefogunk, sokkal könnyebben áthidalhatók a nehézségek. Joggal jelentjük ezt ki, hiszen ez a régió a tavalyi évben 1,5 milliárd dolláros forgalmat valósított meg, és ennek a forgalomnak a háromnegyed részét az uniós országokkal bonyolítottuk le, s mindent megteszünk azért, hogy ez a jövőben is így maradjon – jelentette ki a szabadkai kamara elnöke.

Velimir Miušković, a montenegrói kamara elnöke elégedettségét fejezte ki, hogy a vásár partnerországa Montenegró lehet.

– Partnernek lenni egyszerre megtiszteltetés és felelősség, hiszen lehetővé kell tenni, hogy mindenki minél jobban megismerje az ország gazdaságát, lehetőségeit. A vásáron szeretnénk bemutatni a montenegrói vállalatokat, termékeiket, szolgáltatásaikat, melyek már a hazai és külföldi piacokon egyaránt bizonyítottak, valamint azokat is, amelyek új piacokat szeretnének találni maguknak. Az idei vásár az élelmiszer-ipari termékek előállítása, feldolgozása és forgalmazása témája köré épül fel. Szerbia nagy élelmiszer-előállító ország, mellyel Montenegró az áruforgalmának egynegyedét valósítja meg, az élelmiszer- és italgyártók pedig a montenegrói behozatal negyven százalékát teszik ki. A globalizáció korában az élelmiszer egyre fontosabb szerepet tölt be, mely a nemzeti termékmárka kialakításának eszköze, hiszen a turisztikai kínálat, a kulturális értékek, a hagyományok fontos eleme. A szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarának ezen a téren nagy tapasztalatai vannak, a montenegrói gazdasági kamara pedig szeretné ezeket az erőforrásokat minél hatékonyabban kiaknázni a jövőben – monda a montenegrói kamara elnöke.

A Tartományi Gazdasági Titkárság évek óta támogatja a vásár megszervezését, s a titkárság nevében Juhász Bálint titkárhelyettes szólt a vendégekhez.

– Mindegyik regionális vásár megszervezését támogatjuk, melyeket Vajdaság területén tartanak, mert úgy véljük, ezek az események rendkívül fontosak, hiszen a térség vállalkozói bemutatkozhatnak, kapcsolatokat alakíthatnak ki a hazai és külföldi vállalatok képviselőivel, s a jövőben is számíthatnak a tartományi kormány és a gazdasági titkárság támogatására.

A gazdasági vásárt Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter asszony nyitotta meg.

– A vásár jelentősége az országunkat sújtó árvíz és az évek óta tartó válság tükrében még nagyobb. A válság rámutatott az együttműködés fontosságára, ez a vásár pedig tovább erősíti bennünk azt, hogy közös tervezéssel, befektetéssel megtaláljuk a megoldást, mely mindenki hasznára válik. A válság az ipart, az építőipart és a kiskereskedelmet érintette leginkább, az árvíz pedig a mezőgazdaságunkban okozott rendkívüli károkat, de a tragédia mellett kiderült, vannak barátaink, ezért fogjunk össze, működjünk együtt, hogy előrehaladhassunk. Köszönetet szeretnék mondani Montenegrónak, hogy partnerséget vállalt ezen a vásáron is, hiszen az egyik legjelentősebb mezőgazdasági partnere Szerbiának, ami nemcsak az élelmiszer-ipari termékek forgalmában, hanem az intézmények közötti együttműködésben is megmutatkozik. A mezőgazdasági termékek kivitelében Montenegró mindig is Szerbia három legjelentősebb partnere között volt, s ez egy jó példája a sikeres együttműködésnek, melyet remélem a jövőben is ápolunk és fejlesztünk – mondta a miniszter asszony.

A következő napokban mintegy kétszáz kiállító standját tekinthetik meg az érdeklődők a Sportcsarnokban, ahol gazdasági kamarák, vállalatok, városok, iskolák, egyesületek és helyi közösségek is a kiállítók között vannak, és az idén is szakmai tanácskozások egészítik ki az eseményt. A vásár az idén is színes kínálattal büszkélkedhet, hiszen élelmiszer-ipari termékek, fűtőrendszerek, szoláris rendszerek, kézművesek, kisiparosok, idegenforgalmi ajánlatok, ablakok, ajtók és még számos termék várja a vásárra látogatókat. A gazdasági vásár mindennap 10 és 18 óra között tekinthető meg, a belépés ingyenes, szombaton 14 órakor pedig kisorsolják a fődíjat, egy melegvíz-rendszerű kazánt.