2024. május 4., szombat

Aratóünnepre föl!

Felsőhegyen július 12-én és 13-án tartják a hagyományos rendezvényt

Már kezdhetik élesíteni kaszáikat mindazok, akik részt szeretnének venni az idei felsőhegyi aratóünnepen, a Zenta községhez tartozó faluban ugyanis az idén július 12-én és 13-án tartják meg a népünnepélyt. Az 54. aratóverseny, illetve a 13. Kárpát-medencei aratóünnep házigazdái az idén vendégül látják a szerbiai árvízkárosultaknak Obrenovac és Kraljevo környékéről érkező csoportját is. A természeti csapás sújtotta vidékekről érkező vendégeket a rendezvénysorozat első napján, július 12-én fogadják a felsőhegyiek, s a zentai idegenforgalmi irodával közösen szerveznek programot számukra. Ezenkívül adományban is részesítik őket.

Az aratóünnep első napján rendezik meg a hagyományos kispályás labdarúgótornát és a horgászversenyt, s úgyszintén szombaton kerül sor a kisgazdakorona-, aratókoszorú- és mezeivirág-kötészeti versenyre és a muskátlikiállításra is.

Vasárnap reggel az aratócsapatok fogadásával veszi kezdetét a falu központjában az ünnepség, s itt mutatják be az aratóreggelijeiket is. A szemle keretében lovakkal történő ugarolásban is összemérik tudásukat a résztvevők, s természetesen a gyorsasági aratóverseny vajdasági döntőjét is megrendezik. Ezenkívül lesz tarlófutás és parasztkocsitoló verseny, továbbá az idén is megszervezik a parasztbirkózást, a karnyomást és a kötélhúzást, amelyre a helyszínen lehet jelentkezni, s az idén első alkalommal mezőgép-bemutatót is rendeznek.

Az aratócsapatoknak ezenkívül ebédet is kell főzniük, amelyet magyarországi és vajdasági mesterszakácsokból és az Amatőr Királyi Lovagrend tagjaiból álló zsűri bírál majd el. Számukra húst is biztosítanak a szervezők. Mellettük a gasztronómia helyi és környékbeli mesterei is megméretkezhetnek.

A szervezők elmondták, hogy az idén külön kategóriában versenyeznek a profi és az amatőr szakácsok, így nem érheti majd szó a ház elejét, hogy minden évben ugyanazok a személyek aratják le a babérokat. A főzőcsapatoknak nem kell benevezési díjat fizetniük, de a hozzávalót és a kellékeket maguknak kell beszerezniük, mert a szervezők egyedül a tűzrevalót, a vizet és a főzőhelyet tudják biztosítani számukra.

Az aratóünneppel kapcsolatban bővebb információt Ősz Szabó Imrétől a +38161/111-5926-os mobilszámon kaphatnak az érdeklődők.