2024. május 3., péntek

A Žitopromet 18 dinárt fizet a búzáért

A zentai Žitopromet malomipari vállalat tegnap reggel közzétette a búza idei felvásárlási árát, amelyet 18 dinárban állapítottak meg adóval együtt. Van Vajdaságban olyan vállalat, amely az elsők között, már az aratás kezdetén közzétette árajánlatát, ami adóval 17,28 dinár volt. Ennél tehát valamivel többet kínál a zentai malom. Az aratást követő hónapokban még tovább változhat, növekedhet a búza ára, legalábbis azok, akik az elmúlt években ebben bíztak, és nem adták el aratáskor a termést, valamivel jobban jártak.

Az aratásnak még nincs vége, bár a termés közel háromnegyede már a tárolókban van. Még néhány száraz napra van szükség, hogy az utolsó rendeket is betakarítsák.

A zentai malomban a búzaár kalkulálása alkalmával figyelembe vették a terméshozamokat, a szem minőségét és a gabonapiacon kialakult kínálatot is. Amolyan megbeszélt ár ez a malomipari vállalatok és nagyforgalmazók között.

A terméseredményekkel főleg a nagytermelők lehetnek elégedettek – kicsiben mindig költségesebb és kockázatosabb a növénytermesztés –, akik hektáronként megközelítőleg ötvagonos termést takaríthattak be, ami nagyon jó eredménynek számít az elmúlt évek átlagát figyelembe véve.

A zentai malom a legnagyobb és legmegbízhatóbb búzafelvásárlók közé tartozik az országban, a búza árával a korábbi években nem maradtak adósak, ami meglátszik az évről évre növekvő felkínált és felvásárolt gabonamennyiségen is. Az elmúlt néhány esztendőben az átvett mennyiség túllépte a 7000 vagont is, aminek egy részét csak tárolásra helyezték el a termelők a silókban, várva arra, hogy később jobb árat kapnak majd a kenyérgabonáért.