2024. május 6., hétfő

Fészek-tábor tizedszer

Miért jó a nagycsaládosokkal táborozni?

A horgosi Fészek Egyesület az idén tizedszer szervezte meg nyári táborát a 6–15 éves korosztályú gyerekek számára. A tavalyihoz képest idén hússzal többen vannak, összesen 63 gyerek, közülük fele visszajáró táborozó. Megkérdeztük őket, miért szeretnek itt lenni.

A legkomolyabb választ a tízéves Márk adja, aki tavalyelőtt volt itt először, és a múlt évben is szeretett volna jönni, de bánatára akkor a nyarat a német nyelv tanulásával kellett töltenie, mivel szüleivel tavaly költöztek Ausztriába. Idén a nyári szabadság alatt három hetet itthon töltenek, abból egy hétig a kisfiú, saját kérésére, Horgoson táborozik.

– Azt szeretem, hogy kint alszunk sátorban, és hogy sok gyerek van. Otthon van egy kistestvérem, de ő még nem olyan komoly, hogy jókat játszhassunk. Ausztriában is vannak már barátaim, de az itthoniak is hiányoznak, igazából mindkét helyen szeretek lenni. És most már a német is megy.

Viktor, az egyik helybeli kisfiú, aki szintén tízéves, már negyedszer jön táborozni, és nem is ő az egyetlen, aki visszajáró lakója a tábornak. Arra a kérdésre, hogy miért épp itt szeret, meglepő választ ad:

– Minden nyáron csak ebbe az egy táborba jövök, mert itt vannak a barátaim is, itt kedvesek hozzám. Másutt nem tudom, kik lennének, mi van, ha szerbekkel tesznek össze.

Kérésemre pedig kifejti, hogy csupán azért tart a szerb gyerekektől, mert nem ismeri a nyelvüket.

A legnépszerűbb válasz mégis az, hogy jókat lehet enni és sokat játszani. Nem csoda, hiszen a legtöbb program a játékról szól, van számháború, kiütőcske, pingpong, tollaslabda, méta, este jelmezbál, amelyre itt készítik a jelmezt, de lesz kolbászsütés a tábortűznél, és nagyon kecsegtető a palacsintaevő verseny is. Az utolsó estén pedig a gyerekek által összeállított műsoros est (ahol a program része a Csillag születik és a Legyen Ön is milliomos paródia), valamint szellemjárás, ahol a sötét bokrokban megbúvó szellemek között kell végigsétálni, már akinek van hozzá bátorsága.

A fiúk a játékok közül a legjobban a métát szeretik, s szívesen magyarázzák el, hogy hogyan is kell játszani azt. A kisebbek bevallása szerint nem hiányzik a számítógép, a Facebook vagy a mobiltelefon, de a vezetők azért hozzáteszik, hogy a kamaszoktól koboztak már el titokban bevitt mobiltelefonokat, ők nehezebben válnak meg a műszaki dolgaiktól.

Makra Ilona táborszervező már bőven szerzett rutint az elmúlt egy évtizedben, több helyszín után néhány év óta a Túrú-tanya bizonyul megfelelő környezetnek a tábor lebonyolításához.

– Mi elsősorban egy lazább tábort szerettünk volna, amelynek az a lényege, hogy játszanak, barátkoznak, de a szervezőmunkát komolyan vesszük, minden tábor után tartunk értékelést, sőt a gyerekeknek is kell visszajelzést írniuk. Ma már ott tartunk, hogy nem kell telefonálnom, hívogatnom gyerekeket, van elég jelentkező. Külön öröm a számomra, hogy az idén sok horgosi gyerek kapcsolódott be, hiszen az első generáció, amely annak idején velünk táborozott, már kiöregedett. Ebben a tíz évben voltak már Adáról, Kishegyesről, Szegedről, Győrből, Budapestről is táborozóink, most főleg a környékbeli településekről jöttek, és sok a testvérpár is.

A Fészek Egyesület táborához a helyi magántermelők ezúttal is hozzájárultak zöldségekkel és gyümölcsökkel, s idén a magyarkanizsai önkormányzat és a NIS cég is támogatja őket, utóbbi egy vetítőgép és egy laptop vásárlásával, amellyel a tábor ideje alatt már esti filmvetítést is tartanak.