2024. május 3., péntek

Argentínát még az ág is húzza

Jót sörözött a helyszínen Angela Merkel kancellár a brazíliai labdarúgó-világbajnokságot megnyerő német válogatottal. A július 13-ai döntőben Németországtól vereséget szenvedett Argentína azonban gyászba borult, a dél-amerikai ország lakosságát nem vigasztalja az ezüstérem, neki az arany- kellett volna.

Az argentin kormánynak ugyancsak jól jönne az arany, de inkább érmék formájában, és lehetőleg hatalmas mennyiségben. Argentína ugyanis elég nagy bajban van, és ezen az sem változtatott volna, ha megnyeri a foci-vb-t.

Hitelezői egyre erőteljesebben kopogtatnak az ajtón, követelve a befektetett pénzüket. Buenos Aires ugyan korábban megegyezett a hitelezők többségével a roppant magas államadósság átütemezéséről, de néhány „adományozó” (köztük az amerikai befektetési alapok) nem állt kötélnek. Ezek ragaszkodnak ahhoz, hogy Argentína kamatostul fizesse nekik vissza a hitel teljes összegét.

Argentína még 2001-ben bocsátott ki államkötvényeket (vagyis adósodott el a nemzetközi pénzpiacon), hogy kikecmeregjen az akkori csődből. A befektetők 13 éve nevetségesen olcsón fel is vásárolták a kötvényeket (vagyis hitelt folyósítottak az argentin államnak), de egy ideje már szeretnék viszont látni a pénzüket.

Buenos Aires képtelen törleszteni az összesen 95 milliárd dollárt, ráadásul nemrég arcátlan nyerészkedéssel vádolta a kötvénybefektetőket. A szorult helyzetbe került kormány (ismét) arra kérte az argentin államkötvénybe fektető hitelezőket – akiket Cristina Fernández de Kirchner államfő a minap még keselyűknek nevezett –, hogy ütemezzék át az adósságot.

Az érintettek többsége kötélnek állt, de néhány kockázati alap hajthatatlan, és perre ment. Egyik bírósági eljárásban éppen júniusban hirdettek ítéletet, mely szerint az argentin kormány köteles visszafizetni két hitelezőnek (amerikai kockázati alapnak) összesen 1,3 milliárd dollárt, kamatostul.

A latin-amerikai állam azonban attól tart, hogy a végösszeg sokkal magasabb is lehet, ha a magukat megmakacsoló hitelezők mindegyikét ki kell majd fizetni. Ebben az estben a kormánynak összesen csaknem 43 milliárd dollárt kellene összeszednie, amire azonban képtelen. Ennek újabb államcsőd lehet a vége, hacsak a közeljövőben nem sikerül valamilyen áthidaló megoldást találni. Egy ideje már épp ezen munkálkodik az argentin kormány apraja-nagyja.

Az S&P Capital IQ nemzetközi piaci adatelemző csoport az év elején a világ legkockázatosabb adósának minősítette Argentínát. Alighanem okkal, hiszen az ország évtizedek óta államadóssággal küszködik. A piaci szereplők Argentínát százszor kockázatosabb államadósnak tekintik, mint az Egyesült Államokat.