2024. május 6., hétfő
GÁZAI KONFLIKTUS

Az ENSZ BT azonnali tűzszünetre szólított fel

A harcokban eddig több mint ötszázan vesztették életüket – Izraeli nagykövet: „Akkor lesz nyugalom Gázában, amikor nyugalom lesz Izraelben”

Azonnali tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket a Gázai övezetben közép-európai idő szerint hétfő hajnalban tartott rendkívüli ülésén az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A zárt ajtók mögött tartott kétórás tanácskozás után kiadott nyilatkozatban a testület 15 tagja az Izrael és a Hamász közötti „2012 novemberi tűzszüneti megállapodásra való visszatérésre” szólítja fel a feleket.

Egy újabb rakétabecsapódás Gáza városban ezt az épületet is romhalmazzá változtatta. A mentők húsz tetemet és két sebesültet találtak a romok alatt. (Fotó: Beta/AP)

Egy újabb rakétabecsapódás Gáza városban ezt az épületet is romhalmazzá változtatta. A mentők húsz tetemet és két sebesültet találtak a romok alatt. (Fotó: Beta/AP)

Néhány órával a konfliktus kezdete óta végrehajtott leghevesebb izraeli támadás után a testület mélységes aggodalmának adott hangot az összecsapások halálos áldozatainak egyre növekvő száma miatt, és arra is felszólította a feleket, hogy tartsák be a nemzetközi humanitárius jogot, különös tekintettel a polgári lakosság védelmére vonatkozó rendelkezésekre.

A már két hete folyó harcokban eddig több mint ötszázan – többségükben civilek – vesztették életüket. Hétfőn tankgránátok találták el Deir el-Balahban az Al-Aksza kórház 3. és 4. emeleti műtőtermét és az intenzív osztályt, legalább négy ember halálát és mintegy 60 sebesülését okozva. A sebesültek fele a kórház dolgozója. Az izraeli oldalon eddig húszan haltak meg, 18 katona és két civil...

A rendkívüli ülés a BT-tag Jordánia kérésére ült össze. Jordánia az arab országok csoportja nevében kezdeményezte az ülést, amit Mahmúd Abbász palesztin elnök is szorgalmazott előzőleg. Televíziós beszédében Abbász elviselhetetlennek nevezte a gázai helyzetet, miután vasárnap több mint hatvan ember halt meg a Gáza Szadzsahíja nevű városnegyede elleni támadásban.

Rijád Manszúr palesztin ENSZ-képviselő felszólította Izraelt, hogy tartsa tiszteletben a Biztonsági Tanács felhívását, és sajnálkozását fejezte ki, hogy a testület nem fogadott el „a palesztin nép elleni agressziót elítélő határozatot”.

A tanácskozás szünetében Ron Proszor izraeli nagykövet újságírók előtt kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát. „Akkor lesz nyugalom Gázában, amikor nyugalom lesz Izraelben” – jelentette ki a Hamász által Izrael ellen kilőtt rakétákra utalva. A nagykövet tagadta a Hamásznak azt az állítását, hogy elraboltak volna egy izraeli katonát.

A BT üdvözölte Egyiptomnak és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak az erőfeszítését tűzszünet elérésére. Ban Ki Mun vasárnap közel-keleti körútra indult, hogy megpróbálja elősegíteni a közvetítést a palesztin iszlamista szervezet és Izrael között konfliktusban.

A 15 BT-tagország nagykövetei washingtoni tanácskozásukon meghallgatták Jeffrey Feltman politikai ügyekben illetékes ENSZ-főtitkárhelyettes jelentését a főtitkár tárgyalásairól. A diplomaták tájékoztatása szerint Feltman hangsúlyozta, hogy „a tartós béke érdekében a válság alapvető okait kell kezelni”. Hangsúlyozta, hogy hatalmas humanitárius segítségre van szükség, és emlékeztetett, hogy 83 ezer ember keresett menedéket a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-szerv, az UNRWA helyiségeiben.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet szerint a tűzszünetet nem szabad semmilyen feltételhez kötni. Hangsúlyozta, hogy a fegyvernyugvás segítene a sürgős humanitárius feladatok megoldásában. „Az elsődleges feladat a rakétakilövések és az izraeli offenzíva azonnali leállítása” – jelentette ki az ülésen Gérard Araud francia nagykövet, aki szerint Egyiptomnak és az ENSZ-nek lényeges szerepe van a közvetítésben. „Gáza nem lehet sem hatalmas fegyverraktár, sem szabadtéri börtön” – hangsúlyozta diplomaták beszámolója szerint.