2024. május 6., hétfő

Vajdasági magyar Dekameron

Szombaton tartotta bemutatóját Kavillón a Tanyaszínház társulata, ma már az adai közönség tekintheti meg a Pajzán históriák című előadást

Mintegy ezren vettek részt szombat este Kavillón a Tanyaszínház Pajzán históriák című előadásának bemutatóján. Volt, aki már az előadás előtt másfél-egy órával megérkezett gyalog, kerékpáron vagy gépkocsival, hogy biztosan jusson neki ülőhely. Újvidéki, szabadkai, nagybecskereki, óbecsei, topolyai, zentai, magyarkanizsai rendszámtáblás kocsik tömkelege parkolt a Tanya-ház környékén.

Az idei előadás dr. Burány Béla Mé piros a gólya csőre? – Erotikus és obszcén népmesék a Délvidéken című kötete alapján készült, de jelenünk olyan időszerű problémáit feszegeti, mint a vajdasági magyarság rohamos fogyatkozása – amely húsba vágó kérdéssel dr. Burány is rendkívül sokat foglalkozott munkássága során –, a népesedési akcióterv, a szexuális devianciák. Az egyik jelenetnél mintha a Grimm testvérek egyik meséjének a 21. századi változatába csöppentünk volna. A kalapozás után, miközben a Bara Party koncertje zajlott, az ifjú színészek elbontották a színpadot, hisz vasárnap Moholon léptek fel, ma este pedig Adán találkozhat velük a közönség, holnap este pedig „síppal, dobbal, nádi hegedűvel” Óbecsén csalogatják a publikumot a Pajzán históriák előadására.