2024. május 8., szerda

Hamarosan leváltások a közvállalatokban

Aleksandar Vučić: A munkatörvény jelenti a választóvonalat múlt és jövő között

Aleksandar Vučić kormányfő hétfőn megerősítette, hogy Dušan Vujović eddigi gazdasági minisztert még augusztus 4-e előtt kinevezik pénzügyminiszternek. Arról, hogy helyette ki kerül a gazdasági tárca élére, később egyeztet a kormány, mondta Vučić.

Vujović azóta látja el a pénzügyminiszteri feladatokat, amióta Lazar Krstić a közelmúltban lemondott tisztségéről.

Vučić a továbbiakban az országra váró reformok fontosságát hangsúlyozta. A közvállalatok reformja kiemelt jelentőségű, mondta a miniszterelnök, elismerve, hogy ezen a téren késik a kormány. Mielőtt azonban a kormány száznapos lenne, tehát még augusztus 4. előtt, ez a reformfolyamat is megkezdődik, és számos vállalatban megtörténik majd az igazgatók leváltása, jelentette be Vučić.

– Lényegbeli változások fognak történni. Addig szó sem lehet valós intézkedésekről vagy költségvetési konszolidációról, amíg meg nem reformáljuk a közvállalatokat, vagy be nem fejezzük a vállalatok átszervezését. Ezek mindent felélnének, amit a többi reform által megtakarítottunk. Az új igazgatókat pályázaton választjuk ki. Addig pedig megbízott státuszban nagy megbecsülésnek örvendő személyek fogják irányítani a vállalatokat. Üzenet ez azoknak, akik azzal vádaskodnak, hogy a közvállalatok igazgatóit párthovatartozás alapján nevezzük ki – fogalmazott Vučić.

A miniszterelnök a folytatásban a pénteken elfogadott munkatörvény és a nyugdíj és rokkantsági biztosításról szóló törvény módosításáról beszélt, mondván, hogy ezek jelentik a válaszvonalat múlt és jövő között. A szóban forgó törvényeket és azok alapvető rendelkezéseit senki nem módosítja majd a jövőben, mert mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy mennyire bölcs számítások mentén születtek meg, véli Vučić. A továbbiakban a magánosításról és a csődeljárásról szóló törvényt kell meghozni, hiszen ezek is azok a jogszabályok közé tartoznak, amelyek elősegítik a kedvező üzleti légkör megteremtését, mondta.

– A munkatörvényt nem azért hoztuk meg, hogy az bárkit is védelmezzen, hanem azért, hogy jobbá váljék az üzleti légkör az országban, hogy a munkaadók minél nagyobb profitot valósíthassanak meg. Már megszokhattuk azonban, hogy az intézkedéseket, amelyek jók az ország számára, hatalmas ellenállással fogadja a társadalom. Így volt ez a Jat Airways esetében is. A Jatnak a magánosítás előtt egy használható és négy használhatatlan repülőgépe volt, ma viszont 10 Airbusszal rendelkezik. Ilyen a mi Szerbiánk, először minden jót ellenezni kell. Akármekkora is lesz a jövőben ez az ellenállás, véghez kell vinnünk azokat a dolgokat, amelyek fontosak Szerbia jövőjének szempontjából. Az állam is hibás egy dologért: azért, hogy a közszektorban az átlagfizetés havi 62 ezer dinár. Ezért van az, hogy gyerekeink nem arról álmodoznak, hogy a magánszektorban dolgozzanak, hanem arról, hogy az államiban. Ezt a felfogást kell megváltoztatnunk – magyarázta Vučić.

A miniszterelnök szerint az Ikarbus és a priboji FAP teherautógyár körüli történet kedvezően alakul, hamarosan mindkettő helyzete megoldódhat. Az ország lépfenéje a Smederevói Acélművek, a pancsovai Petrohemija és az Simpo, taglalta Vučić, hozzátéve, hogy nagy eredmény lenne, ha ennek a három vállalatnak is sikerülne megoldani a helyzetét.