2024. május 5., vasárnap

Sorra akadnak horogra a nagyhalak

Kína gőzerővel küzd a korrupció ellen

Gőzerővel működik a korrupció visszaszorítását szolgáló gépezet Kínában. A gyanúsítottakon szinte naponta kattan a bilincs. A lakosság már-már alig tudja követni a híreket, amelyek a nagyhalak lehalászásáról szólnak. A hírek közlői sem képeznek kivételt. Az egyik legnépszerűbb televízió, a CCTV legismertebb műsorvezetőjét épp néhány napja vitte el a rendőrség. A gyanú szerint korrupciós ügyekben érintett. Bár a műsorvezető rengeteg néző kedvence, befolyása az ország politikai-gazdasági életére minimális.

Ugyanez mondható el Csou Jung-kangról és Hszü Caj-hou tábornokról is. Ők azonban nem is olyan régen még teljhatalmú urak voltak a kommunista párt (KKP) irányította országban.

Hszü Caj-hou a legfontosabb katonai vezetők közé tartozott, Csou Jung-kang pedig a politikai elit különösen fontos szereplője volt. Időközben mindketten házi őrizetbe kerültek.

A tábornok sorsára jutott felesége és lánya is, amiért pénzért árulták a rangokat a hadseregben. Az agg tábornokot korrupció – hivatalos szóhasználattal: „a pártfegyelem súlyos megsértése” – miatt már kizárták a KKP-ból is, melyben fontos tisztséget töltött be.

A kommunista párt több másik, magas rangú emberétől is megvált már, mert korrupció gyanújába keveredtek. Közéjük tartozik az állami olajvállalat helyettes főnöke is.

A kínai olajipar különben is nagy bajban van: az ágazat sok régi vezetője került vizsgálati fogságba az utóbbi időben. Többségüket a megbuktatott Csou Jung-kang, a 2012 végéig teljhatalmú belbiztonsági miniszter lekötelezettjeként ismerték.

Csou a korrupcióellenes harc eddigi legjelentősebb áldozatainak egyike. Pályája elején az állami olajipari óriásvállalat, a CNPC főnökeként csinált karriert, és tollasodott meg. A CNPC-ből jutott a hatalmat gyakorló KKP mindössze néhány tagú csúcsvezetésébe.

Tőle és családtagjaitól 90 milliárd jüant (14,5 milliárd dollárt) koboztak el. A nevéhez kapcsolódó korrupciós ügyekben pedig csaknem háromszáz személyt vettek őrizetbe, közöttük fiát is. Két kiemelten fontos embere ellen épp a napokban indítottak vizsgálatot. Az egyik Li Dong-seng, belbiztonsági miniszter-helyettes, a másik pedig Csiang Csie-min, a CNPC volt vezérigazgatója, az állami vagyonkezelő későbbi főnöke.

A 2012 végén megválasztott új kínai vezetés a korrupciót a társadalmi és politikai reformok egyik legnagyobb akadályának tartja. Amióta tavaly márciusban beiktatták hivatalába Hszi Csin-ping államfőt, egyre erőteljesebben működik a korrupció elleni gépezet, aminek eredményeként sorra buknak le fontos beosztásban lévő vezetők is. Az országban ugyanakkor nyílt titok, hogy az állami hivatalnokok hozzátartozói tömegesen menekülnek külföldre a vizsgálatok miatt.