2024. április 27., szombat
GÁZAI KONFLIKTUS

Sedzsáíját szitává lövik

Az izraeli légierő száz célpontot lőtt a Gáza város leginkább támadott negyedében

Az izraeli hadsereg kedden a mintegy kétszáz célpont közül százat lőtt a Gáza város izraeli határhoz közeli, el-Sedzsáíja negyedében. A légierő egyebek mellett öt mecsetet, egy stadiont és a Hamász vezetőjének lakását támadta. A tüzérségi tűzben palesztin források szerint heten vesztették életüket, és ezzel a palesztin halottak száma július 8-a, az Erős Szikla hadművelet kezdete óta ötszáznyolcvanháromra emelkedett.

Az izraeli katonákat meglepte a hamászosok erőteljes gerillaharcmodora Sedzsáíjában – írta a Ynet (a Jediót Ahronót napilap honlapja). A 2009-es Öntött Ólom hadművelet idején az iszlamista fegyveresek eltűntek az izraeli hadsereg környékéről, de a mostani hadjáratban rendre felbukkannak az alagútrendszer titkos járataiból, rajtaütnek a katonákon, majd ismét eltűnnek.

„Minden szempontból jobbak vagyunk náluk, és ezt sajnálatunkra nagyon is értik” – mesélte az egyik Sedzsáíjában harcoló izraeli katona. „Kijönnek, lőnek, majd eltűnnek. Ez egy hatalmas, zsúfolt lakónegyed épületekkel és udvarokkal, amely úgy elnyel egy katonai egységet, de egy egész zászlóaljat is, hogy meg sem érezni. Az alagutak kijáratait hálószobákba ásták, bokrok alá, utcák végébe” – tette hozzá.

„Az izraeli hadsereget meglepték. Menekülésre számítottak, mint az Öntött Ólom hadműveletnél, ehelyette gerillaharcosokat találtak, valamint páncéltörő rakétákat a lakóházakban, mint a második libanoni háborúban. Szinte nem is látni őket, és rendelkezésükre áll a föld alatti rendszer, amelynek segítségével egészen közel juthatnak” – mesélte egy a terepen küzdő katona a Ynetnek.

AI: A POLGÁRI CÉLPONTOK ELLENI TÁMADÁSOK HÁBORÚS BŰNÖKKEL ÉRHETNEK FEL

A Gázai övezetben lakóházakra és kórházakra mért rakétatámadások újabb háborús bűncselekmények gyanúját vetik fel, ezek kivizsgálására azonnal független nemzetközi vizsgálatot kell indítani – írta közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

„Az Al-Aksza kórház elleni csapás csak a legutóbbi a gázai egészségügyi intézményeket vagy azok közvetlen környezetét érő támadások közül. A kórházak emiatt nehezen tudják ellátni az izraeli offenzíva több ezer sebesültjét” – fogalmazott Philip Luther, az AI közel-keleti és észak-afrikai programjának vezetője, utalva arra, hogy hétfőn Deír al-Balah városában harckocsi-lövedékek találták el az Al-Aksza kórházat. A támadásban négyen meghaltak, hatvanan pedig megsebesültek.

Az izraeli hadsereg erre reagálva arról számolt be, hogy egy előzetes vizsgálat szerint egy lőszerraktár volt a szóban forgó kórház közvetlen közelében. „Ezt a raktárt sikeresen eltalálták az izraeli hadsereg erői” – áll a közleményben. Ez a dokumentum azzal vádolja a Hamászt, hogy ellenséges tevékenységéhez rendszeresen lakóházakat, kórházakat és mecseteket használ „fedezékként”.

KERRY: A LABDA A HAMÁSZNÁL VAN

A konfliktus mielőbbi rendezése érdekében Kairóba érkezett amerikai külügyminiszter, John Kerry kedden egyiptomi kollégájával az erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel. „A labda a Hamásznál van” – fogalmazott, utalva arra, hogy az iszlamista szervezet a múlt héten elutasította az egyiptomi kezdeményezést, amely lehetővé tette volna az azonnali fegyvernyugvást. Izraelen kívül Mahmúd Abbász palesztin elnök és az Arab Liga is elfogadta a kairói javaslatot. Kerry szerint a javaslat megfelelő keretet nyújt a tűzszünethez, s közölte: a Hamásznak most alapvető döntéseket kell hoznia, ahelyett hogy rakétákkal lövi Izraelt, és arra használja alagútrendszerét, hogy azon keresztül a zsidó állam területére jutva embereket gyilkoljon meg és raboljon el.

Kerry sajnálatát fejezte ki mindkét oldal halálos áldozatai miatt. A több mint 100 ezer gázai menekülttel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a földönfutóvá vált emberek nem jutnak sem ivóvízhez, sem élelemhez. Szerinte első lépésként be kell szüntetni a vérontást, s a továbbiakkal kapcsolatos tárgyalások csak azután jöhetnek.

Kairóban járt Ban Ki-Mun is, aki ugyancsak az azonnali fegyvernyugvást sürgette. Az ENSZ-főtitkár elítélte az izraeli hadsereg Gáza város El-Sedzsáíja negyedében végzett hadműveletét, amelyben több mint hetven palesztin és tizenhárom izraeli katona vesztette életét. Ban Ki-Mun előzőleg a Hamásszal szoros kapcsolatokat ápoló katari vezetőkkel tárgyalt Dohában, ahol találkozott Mahmúd Abbásszal is. Kairó után a főtitkár Jeruzsálemben és Rámalláhban tárgyal majd.