2024. május 7., kedd

Leváltották a Lasta végrehajtó bizottságát

Munkakerülés, valamint felelőtlen és pénzszóró viselkedés miatt leváltották a Lasta teljes végrehajtó bizottságát. Zoran Babić, a közlekedési vállalat felügyelőbizottságának elnöke az újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a javaslatára nemcsak a végrehajtó bizottságot, hanem Velibor Sovrović vezérigazgatót is menesztették.

– Egész nap kapcsolatban voltam Aleksandar Vučić kormányfővel. Javaslatomra a fügyelőbizottság a vállalat összes igazgatóját leváltotta – mondta Babić.

A leváltott személyek között van Nemanja Tomović vezérigazgató-helyettes is, aki a sajtó szerint a vállalat számlájára étkezett különféle drága éttermekben. Tomović a Szerb Haladó Párt embereként került a Lasta vezérigazgató helyettesi posztjára. Nemanja Nenadić, a Transzparens Szerbia programigazgatója szerint a közvállalatok működése törvénnyel van szabályozva, és egy közvállaltról beszélve nemcsak a káderkérdésekről, hanem az eredményességről is beszélni kellene.

– Ehelyett csak olyan történeteket hallunk, hogy a káderek lehetnek-e párttagok, vagy sem, miközben a vállalatok eredményességéről nem beszélnek. Nem tudhatjuk, hogy a kérdéses vállaltok jól vagy netalán eredménytelenül üzleteltek-e, vagy hogy a kedvezőtlen körülmények ellenére tudtak volna-e kisebb veszteséget termelni egyes vállalatok, mint például a Szerbiai Vasutak – vélekedett Nenadić.

Aleksandar Vučić kormányfő korábban bejelentette, hogy a szerb kormány első 100 napjában több közvállalat igazgatóját menesztik. A Lasta igazgatóin kívül a sajtó szerint leváltásra kerülhet Dragoljub Simonović, a Szerbiai Vasutak igazgatója, valamit Blagoje Spasovski, a bori bányamedence igazgatója is.