2024. május 1., szerda

Kit menesztenek először?

A szerb kormány a párthovatartozás alapján kinevezett közvállalati igazgatók leváltását tervezi

A belgrádi médiumok hírei szerint rövidesen megkezdik a párthovatartozás szerint tisztségbe került közvállalati igazgatók „tisztogatását”, és augusztus negyedikéig menesztik a Szerbiai Villanygazdaság, a Szerbiai Vasutak, a Szerbiai Korridorok és a Srbijagas földgázforgalmazó közvállalat jelenlegi vezetőit. A Večernje novosti értesülései szerint a következő szerb haladó pártbeli tisztségviselőknek kell majd biztosan távozniuk: Dmitar Đurović (korridorok), Aleksandar Obradović (villanygazdaság), Dragoljub Simonović (vasútvállalat). A szerbiai szocialista párti Dušan Bajatovićnak is minden bizonnyal el kell majd hagynia a Srbijagas igazgatói posztját. A lap információival összhangban ez a tervezett leváltásoknak csupán az első körét jelenti majd, azt pedig továbbiak követnek a közeljövőben. Mint azt a cikk hangsúlyozza, végre valóban megteremtődnek a feltételek arra, hogy alkalmazzák Szerbiában a 2012-ben elfogadott közvállalatokról szóló törvényt, mely világosan kimondja, hogy az igazgatókat kizárólag sikeres pályázatok útján lehet kijelölni.

Zorana Mihajlović, az SZHP alelnöke kijelentette, hogy a közvállalatok élén tapasztalt szakembereknek kell állniuk, akik a vállalatnak, foglalkoztatottaknak és az államnak az érdekeit tartják szem előtt. Đorđe Milićević, az SZSZP elnökségi tagja is úgy fogalmazott, hogy ennek a pártnak sincs semmi kivetnivalója azzal kapcsolatban, hogy kielemezzék a vállalatok vezetőinek eddigi munkáját, s meghatározzák, ki dolgozott közülük jól, s ki számított rossz igazgatónak. A Novosti beszámolója szerint Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke is véleményének adott hangot, hogy a haladó párt tagjainak 99 százaléka a vállalatok irányításának sürgős szakszerűbbé tétele mellett foglal állást.

Nemanja Nenadić, a Transzparens Szerbia programigazgatója kifejtette, hogy a közvállalatokról szóló 2012-ben meghozott jogszabály az egyik legnagyobb csalódásnak számít, mert az eddigiekben egyáltalán nem alkalmazták. A törvény elfogadását követően sem létezett az a politikai szándék, amely lehetővé tette volna az igazgatók pályázatok révén történő kinevezését, közölte, s hozzátette: ezzel ellentétben, mindegyik párt igyekezett pozícióban tartani saját kádereit. Sok megbízott igazgató látja ma el a vállalatvezetőség teendőit, úgyhogy a helyzet, a rendszer egésze, korántsem nevezhető rendezettnek – értékelte Nenadić. Mint mondta, ha valóban „életre kelnek” a pályázatok, akkor arra kell fokozottan odafigyelni, hogy azok objektív elbírálás mellett bonyolódjanak le, nehogy ismét az erős párttámogatással rendelkező jelöltek járjanak jól.