2024. május 2., csütörtök
VÍZILABDA-EB, BUDAPEST

Görög akadály a dobogó előtt

Ma Szerbia–Görögország és Olaszország–Horvátország férfi negyeddöntő – A női elődöntőben: Spanyolország–Magyarország

Számos probléma után Szerbia válogatottja a csoport második helyén jutott a budapesti vízilabda-Eb negyeddöntőjébe, amivel azonban csak az elsőt ugrotta át a két akadály közül, amelyek az éremcsaták szakasza előtt tornyosultak.

A spanyolok elleni meccs rámutatott a szerb válogatott minden erényére és gyöngéjére is, bár aligha hihető, hogy az Eb-n szereplő válogatottak bármelyikről nem tudtak volna. Az első dolog, amit ma fel kellene javítani a görögök elleni negyeddöntőben, az a támadójáték, elsősorban az emberelőnyös helyzetek kihasználása, ami pedig derűlátásra ad okot, az a védelem, hisz az már a horvátok és a spanyolok ellen is nagyon jól működött. Egészen biztos, hogy a látott védelmi játék és egy valamivel jobb támadás az elődöntőbe röpíti a címvédő szerb válogatottat. A görögök harciasak, nem könnyű megtörni az ellenállásukat, viszont hajlamosak arra, hogy néhány percre kizökkenjenek a ritmusból, amiből a rivális tőkét tud kovácsolni, mint például hétfőn az olaszok, amikor négy perc alatt négyet dobtak. A görög védelmet könnyebb kijátszani, mint a spanyolt, több alkalom adódhat centerposzton, és számos emberelőnyös helyzet, amiért ma akár Duško Pijetlović is a meccs egyik hőse lehet. Annyi biztos, hogy senki sem tud majd erőt tartalékolni a Montenegró elleni pénteki elődöntőre.

Az olasz–horvát meccs nagy rangadónak ígérkezik, amelyben minden eredmény lehetséges, ám a leendő továbbjutó sehogyan sem ülhet a babérokon, hisz pénteken a kiváló formában levő, pihent és Benedek Tibor által nagyszerűen irányított magyar gárda várja.

Ugyanakkor megtartják az alsóházi helyosztók negyeddöntőjét is Franciaország–Grúzia és Oroszország–Németország párosítással. Az első meccsen a franciák az esélyesebbek, és feltehetően a 7–10. helyért ők játszanak majd a ma szabadnapos Romániával, utóbbi meccsen pedig nehéz esélyest kihirdetni, bár a papírforma a németeket látja erősebbnek. Mindenesetre, a győztes pénteken a spanyol válogatottal találkozik.

Holnap a női elődöntőben a tavalyi világbajnok Spanyolország Magyarországgal játszik, amely tegnap könnyen legyőzte Oroszországot, Hollandia pedig az Olaszország–Görögország meccs győztesét várja.

A magyar–oroszon a 3. perc végén indult meg a gólgyártás, amikor Bujka Barbara talált be. Az oroszok még egyenlítettek, de a következő 9 és fél percben egyszer sem találtak be, egy 5 perc 20 másodperces időszakban pedig ötöt kaptak, amivel el is dőlt a mérkőzés sorsa. A magyar csapat a harmadik negyedben megtartotta a négygólos előnyt, az orosz remények pedig végképp elszálltak, amikor az utolsó negyed 59. másodpercében Antal Dóra a 11:5-ös vezetéshez bevágta az ötméterest. Keszthelyi Rita kisvártatva 6-ra növelte az előnyt, aztán pedig már ki lehetett engedni, ami két orosz találatot eredményezett.

Női Eb, Budapest, a 7. helyért: Nagy-Britannia–Franciaország 5:8, negyeddöntő: Magyarország–Oroszország 11:7 (Antal 3, Bujka, Szűcs és Keszthelyi 2-2, Kisteleki D., Takács 1-1), Olaszország–Görögország 11:9.

„Nem az a tűz volt most, mint a szerbek ellen”

Filip Filipović: Most kezdődik az igazi torna. Mindegy, ki az ellenfelünk, mi magunk vagyunk a fontosak. Ha úgy játszunk, ahogy kell, minden a saját kezünkben van. Jobb csapat vagyunk, mint a spanyol, és ezt be is bizonyítottuk.

Miloš Ćuk: Nagyon örülök, hogy egy ki-ki meccsen sikerült kiharcolnunk a győzelmet és a továbbjutást, pszichológiai téren ez sokat számít. Egyre jobbak vagyunk, s a negyeddöntőben még jobban fogunk játszani.

Decker Ádám: A végén már úgy éreztem, kimondottan provokálnak minket a horvátok, nyilván arra játszottak, hogy valaki tőlünk elveszítse a fejét. Nagyon tudatosan, profin végigmentünk, ez a saját erősségünket bizonyítja. Nem az a tűz volt most, mint a szerbek ellen, de ez nem is baj, mert a következő két meccsre kell olyan állapotba kerüljünk, hogy 100 fokon égjünk.

Benedek Tibor: Taktikailag nehéz egy ilyen meccset elemezni, amikor olyan feszültséghelyzet van mindkét oldalon, hogy gyilkolja egymást az összes játékos, hogy egy-egy bírói ítélet bármikor beeshet bármelyik oldalra, és nem tudni, ki lesz a vízben. Ez már egy olyan hangulatú meccs volt, amilyenre a folytatásban számíthatunk. Ilyen meccsen kell majd Európa-bajnoki elődöntőt nyerni.

Ivica Tucak, a horvátok kapitánya: Nagyon szerencsétlen ez az eredmény, hiszen borzasztóan közel voltunk a magyarokhoz. A végén egy kis koncentráció hiányzott. Most frissülnünk kell, és a lehető legtöbbet kihozni magunkból az olaszok elleni meccsen.