2024. május 3., péntek
ZENTAI MŰVÉSZTELEP

Ács Józsefre emlékeztek

A Zentai Művésztelep alkotói – születésének 100. évfordulója alkalmából – Ács József képzőművész és műkritikus, a művésztelep alapítójának az emlékét idézték meg kedden este a Zentai Alkotóházban. A Nyitott műterem című est keretében a jelen lévő festőkollégák és Ács életének és képzőművészeti munkásságának a tisztelői először az Újvidéki Televízió által 1981-ben készített, a festő 1991-ben bekövetkezett halálára bemutatott portréfilmet nézték meg, majd a művésztelep résztvevői Ács Józseffel kapcsolatos élményeiket, történeteiket eleveníthették fel. Az emlékestnek sajátos színt adtak a neves képzőművész fiainak, ifjabb Ács Józsefnek és Ács Ferencnek a visszaemlékezései, aminek köszönhetően a közönség édesapaként is megismerhette őt.

Az év folyamán a képzőművész tiszteletére emlékkiállítást is szerveznek a Városi Múzeumban. Az idén egyébként 14 képzőművész és irodalmár látogatott el Zentára, hogy részt vegyen a telep műhelymunkájában, illetve az alapítóról való megemlékezésben.

Ács József 1914-ben született Topolyán. 1941 és 1953 között az újvidéki és a zentai gimnáziumban rajztanárként, 1953 és 1956 között az újvidéki iparművészeti iskola igazgatójaként, 1956-tól 1980-ig pedig napilapunk képzőművészeti kritikusaként tevékenykedett. 1952-ben Zentán megalapította Jugoszlávia első művésztelepét.