2024. május 6., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

Gera és Priskin hazatért, Nikolić távozhat

A hét végén rajtoló magyar NB I.-ben még mindig a légiósok viszik a prímet

Új stadionhoz új légiósok dukálnak, gondolhatta a Ferencváros labdarúgócsapata, a klubvezetés ugyanis elsősorban légiósfronton igyekezett megerősíteni az együttest a hét végén rajtoló 2014–15-ös bajnoki idényre. Az üdítő kivételt Gera Zoltán jelenti, a 35 éves, 77-szeres válogatott játékos szerződése lejárt a West Bromwich Albionnál, így ingyen sikerült megszerezni.

Örülök, hogy visszatértem a sikereim helyszínére, ahhoz a klubhoz, amellyel egy bajnoki címet és két kupagyőzelmet is szereztem. Úgy gondoltam, hogy számomra az a legjobb megoldás, ha hazatérek. Régen szaltóztam, de ha gólt rúgok, ismét fogok szaltózni egyet, nehogy azt higgyék, öreg vagyok” – nyilatkozta a Fradi.hu portálnak az utóbbi években sok sérüléssel bajlódó középpályás.

Rajta kívül érkezett még Nagy Dániel (Osnabrück) és az egyszeres magyar válogatott Predrag Bošnjak (Haladás), valamint a külföldiek ismeretlen hada Emir Dilaver (Austria Wien), Tomislav Havojić (NK Istra 1961 Pula), Stjepan Kukuruzović (FC Zürich) és Michal Nalepa (Wisła Kraków) vezetésével. A kivételt az ötszörös német válogatott Benjamin Lauth jelenthetné, akiről még egykori csapattársa, Király Gábor is azt mondta, benne van két-három jó év, és a megvillanásaival meccseket képes eldönteni. Az 1860 Münchentől érkezett csatár azonban az első három Európa-liga-selejtezőn játszott 174 perce alatt a kapu felé se nagyon fordult.

A távozók között lehet Muhamed Bešić, a világbajnokságot megjárt bosnyák védőért a fél Premier League sorban áll, a Daily Mail szerint az Everton 2,5 millió fontot és egy játékost adna, míg a Swansea állítólag 4 millió fontot ígért. A távozók névsora veretes, a hollandok (Julian Jenner, Mark Otten, Jack Tuijp, Arsenio Valpoort) mellett távozott Józsi György, Laczkó Zsolt, illetve a mali Ulysse Diallo. A legnagyobb veszteség azonban a brazil Leonardo, az NB I. legjobb légiósa későn ért vissza a szabadságáról, összeveszett Thomas Doll edzővel, így a német szakember kipenderítette a keretből. Miután az FTC olyan szerződést kötött vele, hogy másik magyar csapathoz nem mehet, meg sem áll az 1860 Münchenig, ahol az egykori Fradi-edző, Ricardo Moniz tárt karokkal várta.

Aleksandar Jovanović a Debrecenbe szerződött, kicsit érthetetlen (és bocsánat a zöldek vezetésétől, de futballvakságra vall), hogy a jobb oldali védőként és középpályásként egyaránt bevethető játékost hagyták távozni, ő kétségkívül a Fradi egyik legjobb légiósa volt tavaly. És aki látta a Cliftonville elleni BL-selejtezőt, tudhatja, hogy a debreceniek jó vásárt csináltak vele. A Loki rajta kívül csak kölcsönjátékosokkal erősített – bár Varga József a Middlesbrough-kitérő után komoly erősítést jelent –, de a hírek szerint a kiszemeltek között van a szlovák válogatott Saláta Kornél is, aki a legutóbb az orosz FK Rosztovot erősítette.

A Győr is magyar válogatott játékossal erősített, 2006 után ugyanis hazacsábította a 44-szeres válogatott Priskin Tamást. Mellette még a szerb Miloš Kocić (Portland Timbers) és Stieber András (Aston Villa) új fiú.

Burcsa Győző sportigazgató is átformálja, magyarítja kicsit a Videotont, a klub megszabadult hét légiósától, és a mezőkövesdi kapus, Horváth Tamás mellett csupán a marokkói Szofian Saklát (Betis B) és a horvát Dinko Trebotićot (Lokomotiva Zagreb) igazolta le. Elképzelhető azonban, hogy a zentai születésű kétszeres gólkirály, Nemanja Nikolić is távozik, őt az Austria Wien szemelte ki a Rennes-hez távozó Philipp Hosiner pótlására. Ha az ügylet valóban létrejön, akkor is van fehérvári B terv: a Padovából távozó, 11-szeres válogatott Feczesin Róbert szabadon igazolható.

A Honvédnél a szokásos légióscserebere lezajlott, heten elköszöntek, az elefántcsontparti Abdul Kader Keita és Kandia Traoré, illetve a guineai Souleymane Youla pedig bizonyíthat a magyar NB I.-ben. Diósgyőrben Tomislav Sivić csapatába Dražen Okuka (Kaposvár) mellett Bognár István (Mezőkövesd), Bori Gábor (Paks), Németh Milán (Pápa) és a topolyai Takács Tamás (Szigetszentmiklós) érkezett. Futács Márkó (Mersin Idmanyurdu), Gohér Gergő (Puskás Akadémia) és Vadász Viktor (Újpest) ugyanakkor távozott.

A Haladásnál minőségbeli romlás várható, ha Bošnjak, Nagy I. Gábor (Újpest) és Hrepka Ádám (MTK) mellett Guzmics Richárd és Radó András is elmegy, márpedig nagy esély mutatkozik erre. De legalább Halmosi Péter maradt.

A paksi társgólkirály, Simon Attila az osztrák Wolfsberger AC-t választotta, Éger László visszavonult, érkezett viszont a hét éve Olaszországban portyázó védekező középpályás, Tamási Zsolt, aki kint egészen a Parma kispadjáig jutott.

Újpesten egy kezdőcsapatnyi légióstól elköszöntek, Nagy és Vadász mellett viszont jöttek újabb külföldiek. Csak remélni lehet, hogy az albán Berat Ahmeti (KF Pristina), a kongói-finn Aristote Mboma (FC Honka) vagy a Dortmund második csapatától érkező belga Jérémy Serwy bebizonyítja tehetségét.

Az 1. forduló programja

Július 25., péntek: Nyíregyháza–Debrecen (19 óra)

Július 26., szombat: Honvéd–Dunaújváros (16.30), Videoton–Pápa (18.30), Pécs–MTK (18.30), Haladás–Újpest (20.30)

Július 27., vasárnap: Kecskemét–Ferencváros (16.30), Diósgyőr–Puskás Akadémia (18.30), Paks–Győr (20.30)