2024. május 6., hétfő

Pajtić nem adná át a kormányfői tisztséget

A DP vezetője cáfolta, hogy tárgyalások folynának a ligával e funkció átengedéséről

– Nem gondolkodtam azon, hogy visszavonuljak a tartományi kormányfői tisztségről, s ez nem is fog bekövetkezni – nyilatkozta Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke és a tartományi kormány vezetője a Tanjug hírügynökségnek azokra a sajtóértesülésekre reagálva, melyekben ennek lehetőségét vetették fel egyes lapok.

Pajtić arra szólította fel a médiumokat, hogy tartsák magukat a hivatalos információkhoz, az elmúlt két évben ugyanis meglátása szerint tévesnek bizonyult a tartományi kormánnyal kapcsolatban napvilágot látott minden nem hivatalos információ.

A szerb lapok csütörtökön arról cikkeztek, hogy Pajtić felajánlotta a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának a tartományi kormányfői tisztséget, melyet a liga kádere a kormány várhatóan ősszel bekövetkező átalakítása után töltene be. Az efféle jóslatokat Miroslav Vasin, a Demokrata Párt tartományi bizottságának elnöke is megcáfolta. Mint közölte, a DP álláspontja az, hogy a tartományi parlamentben legnagyobb frakcióval rendelkező politikai pártot illeti meg a kormányfői poszt, ez pedig jelenleg a Demokrata Párt. A párt úgy véli, hogy eddigi eredményeinek elismeréseként továbbra is Bojan Pajtićnak kell állnia a kormány élén. Hozzátette, hogy minden más kérdésben hajlandók tárgyalni és új megoldásokat keresni koalíciós partnereikkel.

A VSZL is cáfolta, hogy a demokratákkal folytatott párbeszéd során az eddigiekben szó lett volna a kormányfői tisztségről. E párt elsősorban egy megvalósítható és a vajdasági polgárok érdekeit szolgáló politikai platform kidolgozásában érdekelt, áll a Tanjughoz eljuttatott közleményben. A liga csak e platform megszületését követően lesz kész arra, hogy a funkciókról tárgyaljon – közölték a szervezetnél.