2024. május 4., szombat
VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST

Már megint vereség!

Magyarország női csapatának ezúttal sem sikerült legyőznie Spanyolországot – A bronzmérkőzésen Olaszország lesz az ellenfél

A magyar lányoknak a világbajnok spanyolokkal kellett megküzdeniük a magyar fővárosban zajló Európa-bajnokság elődöntőjében. Amellett, hogy azért egy bizonyos fokú tisztelet lehetett a Merész-lányokban, kicsit elegük is lehetett már az ibériaiakból (a 2012-es trieszti olimpiai kvalifikációs tornán a kvótáról döntő meccsen megverték a spanyolokat, de a bronzmeccsen a spanyolok nyertek, akárcsak a londoni olimpia és a legutóbbi vb elődöntőjében…), s persze egész más taktikával kellett ellenük a vízbe szállni, mint az oroszok ellen, akiket alaposan megleckéztettek a házigazdák. A meccset azonban ismét a spanyolok kezdték jobban, s 0:2 után Keszthelyi vállalkozott bátran, a 6. percben pedig Takács egyenlített. A második játékrészben a spanyolok ismét kettővel mehettek volna, de Tarrago büntetőjét Bolonyai szépen hárította, s ezután Bujka találata már a magyar vezetést jelentette (4:3), majd egy fergeteges védekezés következett, mert a spanyolok kettős emberhátrányban sem találták meg az utat a kapuig. A következő emberelőnyt Garcia már kihasználta, de a másik oldalon ötméterest ítéltek a szigorú játékvezetők, amelyet Keszthelyi kíméletlenül bevágott.

Forduláskor már teljesen világossá vállt, hogy az emberhátrányos helyzetek döntik majd el a meccset, s bár az első ilyet jól oldották meg a magyarok, a spanyolok pillanatok alatt 7:5-re vezettek, és elkerülhetetlen volt a magyar időkérés, de Carrasco svédcsavarja már jelentős spanyol előnyt mutatott, ahonnan pokoli nehéz volt a visszakapaszkodás. A magyarok sorra rontották el a lövéseket, de a center Bujka újra betalált, visszahozva ezzel a reményt (6:8), főleg azért, mert következett egy jó magyar elúszás, de a horvát sípmesterek elég érthetetlen módon kontrát fújtak. A következő emberelőnynél egy gyors Czigány-gól következett. Mély gödörből másztak ki tehát a lányok, s a döntés az utolsó negyedre maradt, amelyben Lopez szerezte meg az első találatot emberelőnyből, s innen már a kapkodás jelei mutatkoztak meg a magyar csapaton, s Keszthelyi 22 másodperccel a vége előtt már csak kozmetikázni tudott az eredményen.

Az döntött, hogy mindjárt az elején két gól előnyt adtunk nekik, s bár nagyon respektálom a lányaimban az akarást, a vágyat, meg kell érteni, hogy egyéni megoldásokkal nem lehet megnyerni egy ilyen meccset. A spanyolok hihetetlenül okosan végigjátszották a támadásaikat a végén, nem maradt időnk, s összességében nem úgy játszottunk, hogy akár döntetlenre hozzuk ezt a meccset – nyilatkozta a mérkőzés után Merész András szövetségi kapitány, akinek a tanítványai a bronzmérkőzésen az olaszokkal csapnak össze.

Magyarország–Spanyolország 8:9 (2:2, 3:3, 2:3, 1:1)

Hajós Alfréd uszoda, vezették: Mihajlo Ćirić, Andrej Franulović (horvátok).

Magyarország: Bolonyai, Antal, Szücs, Keszthelyi 4, Bujka 2, Kisteleki D., Takács 1, Czigány 1, Kisteleki H., Tóth, Csabai, Illés, Gangl.

Spanyolország: Ramos, Pasqual, Llaquet 1, Tarrago, Reyes, Lisalde 2, Dorado, Carrasco 1, Martinez, Flaque, Garcia 4, Lopez 1, Fernandez.

A másik elődöntőben: Hollandia–Olaszország 12:11 (büntetők után).