2024. május 6., hétfő
VÍZILABDA-EB - BUDAPEST

Az utolsó percben dől majd el?

Két évvel ezelőtt a hollandiai Eindhovenben ez a találkozó az aranyérem sorsáról döntött, ezúttal „csak” azt hivatott eldönteni, hogy a szerb vagy a montenegrói válogatott játszhat majd a döntőben az Olaszország–Magyarország mérkőzés győztesével.

A 2012-es kontinensbajnokságon a csoportküzdelmek során Montenegró 11:7-re nyer, aztán a döntőben Szerbia visszavágott a vereségért. Négy évvel korábban, a zágrábi Eb-n a negyeddöntőben került szembe a két válogatott, s akkor Szerbia 6:5-ös győzelemmel lett elődöntős, 2008-ban pedig Montenegró úgy lett Európa-bajnok, hogy a fináléban 6:5-re győzött Szerbia ellen. Tavaly a világbajnokságon, amely Magyarország sikerével ért véget, Montenegró 9:8 arányban diadalmaskodott, míg a 2014-es Dubajban megrendezett Világligában az összecsapásuk szerb győzelemmel végződött.

- Szinte minden nagy tornán rendeznek szerb–montenegrói mérkőzést. Ezek kemény találkozók, amelyek sok energiát kivesznek a játékosokból, főleg erőnlétileg komolyak, hiszen taktikailag már nehéz meglepni a másikat, jól ismerjük egymást – mondta Ranko Perović, a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya, aki hozzátette, ezeket a meccseket egy egyéni villanás, jó helyzetfelismerés, zseniális meglátás döntheti el, vagy éppen az, hogy ki bírja jobban erővel. Ha ez az utóbbi döntő tényező lesz, akkor Montenegró némi előnyt élvez, hiszen az A csoport megnyerésével a négy közé jutottak, míg Szerbiának a negyeddöntőben kellett ugyanezt kiharcolni Görögország ellen.

- Nagyon oda kell figyelnünk a szerb válogatott kulcsjátékosaira - Filipovićra, Pijetlovićra és Prlainovićra – hiszen, ha ellenük öt méterre a kapunktól szabálytalankodunk, akkor nagy gondban lehetünk. Maximálisan kell koncentrálnunk, ez a legfontosabb – nyilatkozta a montenegrói szakmai stáb első embere.
- Montenegró egy kiváló csapat, évek óta együtt játszanak. Nagyon tapasztaltak, amit az is bizonyít, hogy van olyan játékos is, aki már 2006 óta tagja a válogatottnak. Pontosan tudják, hogy kell egy ilyen fontos mérkőzést végigjátszani, hiszen sokszor voltak már hasonló helyzetben. Nem szeretnék jósolni, mivel az hálátlan feladat, de az biztos, hogy ezúttal is apróságokon múlhat a győztes kiléte, csakúgy, mint tavaly Barcelonában, amikor egy kicsit kiengedtünk, s ők ezt azonnal kihasználták és bejutottak az elődöntőbe – mondta Andrija Prlainović.

Pár nappal korábban, Dejan Savić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya azt nyilatkozta, hogy a csapata érzi Vanja Udovičić hiányát, aki visszavonult, s jelenleg a szerb állam ifjúsági és sportminisztere. Savićtyal egyetért a montenegróiak egyik legjobbja, Mlađan Janović is:

- Látszik, hogy Vanja nem tagja a válogatottnak. Én egy válogatottban is szerepeltem vele, játszottam ellene klub és válogatott szinten is. Ő képes volt eldönteni egy meccset, agresszív volt a támadások során, vállalta a felelősséget, s most az ő hiányában ez másokra hárul, olyanokra, akik eddig ehhez nem szoktak hozzá. Elég csak visszaemlékeznünk azokra a meccsekre, amelyeket elveszítettünk Szerbia ellen: ő minden alkalommal két-három gólt lőtt nekünk.

Szerbia a világligában 14:5-re nyert Montenegró ellen, de Janović szerint ez nem sokat jelent a mai meccs előtt:

- Szerbia a legerősebb felállításban utazott el Dubajba, s az is volt a céljuk, hogy visszavágjanak nekünk a barcelonai vereségért. Mi már tudtuk, hogy a döntőben Szerbia és Magyarország játszik majd, így nem nehezítettük meg a dolgukat, s az Eb-n szereplő csapatunkból néhányan hiányoztak – mondta Janović, aki szerint az emberelőnyös helyzetek kihasználása dönti majd el a találkozót.

Gojko Pijetlović szerint a két válogatott nagyon jól ismeri egymást:

- Mindent tudunk a másikról. Amelyik csapat higgadtabb tud maradni és jobban összpontosít majd a találkozó végén, az jut a döntőbe. Nem hiszem, hogy a mérkőzés győztese a találkozó utolsó perce előtt ismeretes lesz majd.

A Szerbia–Montenegró mérkőzést pénteken 20.30-tól játsszák a budapesti Hajós Alfréd Uszodában.