2024. május 6., hétfő

Minimálisan csökkenő munkanélküliség

Szabadkán a legkeresettebbek a textilipari és információs technológiai szakmák

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézete által készített elemzés szerint az észak-bácskai körzetben júliusban összesen 17 046 munkanélküli személy szerepelt a nyilvántartásban. Ebből 11 212 személyt Szabadkán, 3557 személyt Topolyán, 2277 személyt pedig Kishegyesen tartanak nyilván.

Összehasonlítva az év első hat hónapjának adatait a tavalyi év első hat hónapjával, kiderül, a munkanélküliek száma 853-mal csökkent a tavalyi periódushoz viszonyítva, ugyanis a hivatalos adatok szerint 2013 júliusában a szolgálatnál összesen 17 899 személy várt munkára, 11 949-en Szabadkán, 3666-an Topolyán és 2284-en Kishegyesen.

Az észak-bácskai körzetben összesen 560 fogyatékkal élő személyt tartanak nyilván, akik közül 431 személy Szabadkán vár munkára.

Az észak-bácskai körzetben összesen 4278 harminc évnél fiatalabb munkanélküli személyt tartanak nyilván, ami a munkanélküliek egynegyedét teszi ki, illetve a körzetben 5080 ötven évnél idősebb személy szerepel a nyilvántartásban, akik a munkanélküliek harminc százalékát teszik ki. Szabadkán 2776 harminc évnél fiatalabb és 3393 ötven évnél idősebb személyt tartanak nyilván. A nemek közti megoszlás tekintetében a munkanélküliek felét továbbra is a nők teszik ki.

A végzettség alapján készített statisztika azt mutatja, a legtöbben, vagyis a munkanélküliek 44 százaléka első és másodfokú, 46 százalékuk pedig harmad és negyedfokú szakmai képesítéssel rendelkezik. Az észak-bácskai körzetben 7612 személy rendelkezik I. és II. szakmai képesítéssel, ebből 4973 személyt Szabadkán jegyeznek, három és négyéves középiskolával pedig 7904 személy rendelkezik, ebből Szabadkán 5062 személyt tartanak nyilván. Összesen 1530 munkanélküli szerepel a nyilvántartásban, akiknek főiskolai vagy egyetemi végzettségük van, ők a munkanélküliek közel tíz százalékát teszik ki. Szabadkán 1177 VI. és VII. szakmai képesítéssel rendelkező munkanélküli szerepel a szolgálat nyilvántartásában.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézeténél a nyilvántartott személyek legnagyobb része, azaz mintegy húsz százalékuk egy-két évig is vár munkára, tizenhárom százalékuknak azonban három hónapon belül sikerül elhelyezkedniük.

Mint a szolgálat szabadkai fiókintézetétől kapott adatokból kiderül, ez év június 30-ig a nyilvántartott személyek közül 2322 személy állt munkába, ebből 1703 Szabadkán, továbbá 50 fogyatékkal élőnek is sikerült elhelyezkednie.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézete 2006 óta szervez állásbörzéket, eddig összesen harminckettőre került sor az észak-bácskai körzetben, az idén pedig két újabb állásbörzét tartottak, mégpedig áprilisban Szabadkán, májusban pedig Topolyán.

A szabadkai állásbörzén huszonkilenc munkaadó vett részt és összesen 430 szabad munkahelyet tudtak felkínálni az érdeklődőknek. A szabadkai rendezvényre mintegy két és fél ezren látogattak el és mintegy háromezer önéletrajzot adtak át a jelen lévő munkaadóknak. A topolyai állásbörzén huszonöt munkaadó volt jelen, tizenhét topolyai és nyolc kishegyesi cég képviseletében. Itt összesen kilencven állás várt betöltésre. Az állásbörzére mintegy négyszáz személy látogatott ki és több mint ötszáz önéletrajzot adtak át.

Tavaly az észak-bácskai körzetben két állásbörzét szerveztek, melyek révén több mint hatszáz személyt talált magának munkát, ezen kívül egyéb rendezvényeket is szerveztek, így a szakmai gyakorlat és első esély témájában, továbbá a fogyatékkal élők részére is tartottak börzét.

Ami a munkaadókat illeti, a szabadkai fiókintézet munkatársai úgy ítélik meg, a jövőben nagy perspektívája lesz annak az új lakatos-hegesztő szaknak, mely szeptembertől indul az Ivan Sarić Középiskolában, ezen kívül pedig az információs technológia és a textilipar területéhez tartozó szakmák a legkeresettebbek a munkaadók részéről.