2024. május 6., hétfő
TILTAKOZNAK A HERÉSKERTIEK:

Építsenek lakóházat, de ne a játszótérre

A Heréskert lakóinak egy csoportja követeléssel fordult az önkormányzat illetékeseihez, melyben az áll, hogy állítsák le két lakóépület építését a Molnár Gyula utcában, azon a helyen, ahol most zöld terület található.

A környéken az 1999-es bombázások során komolyan megrongálódott két régi lakóépület. Ezeket később fel kellett robbantani, az egyik helyére azóta új lakóház épült. A lakók egyetértenek azzal, hogy a másik felrobbantott épület helyére is új épüljön, ellenzik viszont azt, hogy az épületrészt meghosszabbítsák, megtoldják, és a mostani zöld területet is beépítsék. Ezt a módosítást 2005-ben „csúsztatták be” a városrendezési tervbe. – Már van itt egy játszótér és parkoló is, szinte egymás hegyén-hátán, ha még lakóházrészt is építenének, egyáltalán nem marad zöld területünk – panaszkodnak a környék lakói.

Korábban már igényeiket fejezték ki, hogy az urbanisztikai tervből töröljék a vitás épületrészek kiépítésére vonatkozó részeket, de az önkormányzat akkor nem reagált a petícióra. Most újra próbálkoznak. A tiltakozó polgároknak támogatást nyújtó civil szervezetek emlékeztetnek arra, hogy a Heréskert már az egyik parkját is elveszítette, helyére iskola és templom épült. Rámutattak arra is, hogy a városban van éppen elég üresen álló, nem eladott lakás. A lakásépítési- és kiutalási rendszer módosításával felelősségtudóan és humánus módon megoldást lehetne találni a felmerült gondra. Erre a helyre szegény sorsú családok számára olcsón megvásárolható lakásokat terveznek építeni. A civil szervezetek véleménye szerint a politikusok mint mindig, most sem a polgárok, azaz a közjó érdekeit képviselik húzásaikkal. Színlelik, hogy aggódnak a hátrányos helyzetűek miatt, ugyanakkor csakis önmagukat igyekeznek népszerűsíteni.

Az önkormányzat illetékesei egyelőre még nem adtak visszajelzést a heréskertiek beadványára.