2024. május 7., kedd

Harmincmillió euró az árvízkárokra

Az Európai Unió vissza nem térítendő összeget hagyott jóvá Szerbia számára – Nyolc napon belül megkezdik a kártérítések kifizetését

Aláírták Obrenovacon pénteken azt a megállapodást, melynek értelmében az Európai Unió IPA-programjának költségvetéséből 30 millió eurót hagynak jóvá a szerbiai árvízhelyzet által érintett 24 község megsegítésére. A támogatási szerződést Michael Davenport, az EU szerbiai küldöttségének vezetője és Jadranka Joksimović európai integrációs kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter látták ez kézjegyeikkel. Mindketten várakozásuknak adtak hangot, hogy Szerbia 40–50 millió értékben elnyeri majd az európai szolidaritási alap vissza nem fizetendő támogatását is. Davenport hangsúlyozta, hogy Szerbia ugyanolyan jogokkal pályázhat majd ennek az alapnak a forrásaira, mintha már uniós tagállam lenne. Mint mondta, az országnak augusztus elején kell átadnia pályázatát, az unió pedig az év végéig hozza majd meg a döntést a pénz jóváhagyását illetően.

Joksimović arról beszélt, hogy Johannes Hahnnak, az EU regionális fejlesztési biztosának Szerbia már átadta a szolidaritási alaphoz intézendő pályázat tervezetét. Úgy vélekedett, hogy a szerb kormány a jövő héten, talán már hétfőn engedélyt adhat a pályázat benyújtására, ami azt jelenti, hogy Szerbia nem várná meg annak átadásával az utolsó rendelkezésre álló határidőt, hanem még a jövő héten megtenné e lépést. Említést tett arról is, hogy az IPA határon átnyúló együttműködési programjának idei eszközeiből is sikerült 50 millió eurót átirányítani az árvízkárok elhárítására. Ezzel együtt az Európai Unió mintegy 150 vagy 160 millió eurónyi vissza nem fizetendő támogatást fog hazánk számára jóváhagyni, ami egyben azt is jelenti, hogy az unió számít az ilyen támogatások legjelentősebb odaítélőjének. A most jóváhagyott támogatásból mindenekelőtt a közintézmények, magántulajdonban álló házak felújítását, mezőgazdasági károk elhárítását tervezik finanszírozni.

Közben Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter pénteken bejelentette, hogy megkezdődött az árvízhelyzet miatt megrongálódott házak javításáról vagy újjáépítéséről szóló meghagyások kidolgozása a szerint a program szerint, melyet a szerb kormány fogadott el előzőleg. A polgárok nyolc napon belül számíthatnak a szükséges pénz kifizetésére vagy a felújítási meghagyás kézbesítésére – ígérte meg a miniszter, aki Zaječarban elmondta, hogy teljesen új házakat kapnak azok, akiknek az ingatlanai teljesen megsemmisültek a májusi árvíz következményeképp. Hozzátette, hogy hatvan, nyolcvan és száz négyzetméteres típusházakat kapnak majd az árvízkárosultak. Elmagyarázta, hogy egy-egy konkrét esetben a helyi önkormányzat végzésétől függ, hogy a felújítás, kártérítés melyik formája mellett döntenek. A helyi önkormányzat továbbítja a végzést az árvízkárok elhárításával megbízott kormányirodának, mely e végzés alapján kiadja a pénz kifizetésére vagy az építkezés megkezdésére vonatkozó meghagyást. Nem biztos viszont, hogy a teljesen romba dőlt házak tulajdonosai számára az állam felépíti az új épületet, a kormányiroda olyan döntést is hozhat, hogy az előző ház értéke felbecsülésének fényében kártérítést fizetnek a polgároknak. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy mi történik az építési engedéllyel nem rendelkező romba dőlt házak tulajdonosaival, a miniszter közölte: mindenki építési engedéllyel rendelkező új otthont kap, de meglehet, hogy nem éppen ugyanazon a részén a településnek, ahol az előző háza állt. A cél a biztonságos életkörülményeknek megfelelő helyeken építkezni – közölte Mihajlović.

A felújítási program céljaira egyébként 2,5 milliárd dinárt szavatolt az állam. Az épületek károsodásának mértékétől függően a kártérítési összegek 120 ezertől 600 ezer dinárig terjednek.

Obrenovacon lassan rendeződni látszik a helyzet, stabil az áram- és vízellátás, működik a csatornahálózat is, még tart a távfűtési rendszer helyreállítása.