2024. május 3., péntek

Saját integritásunk fontosabb

Ivica Dačić: Nem oktathatják ki Szerbiát a területi épségről azok, akik korábban folyamatosan tiporták a szerb területi integritást

A közszolgálati tévének adott nyilatkozatában Ivica Dačić külügyminiszter kifejtette: nem nehezednek olyan újabb nyomások a maláj utasszállító repülőgép lelövése óta Szerbiára, melyek az Oroszország elleni szankciók bevezetését sürgetnék. Nincsenek olyan követelések, amelyek arra szeretnék az országot kényszeríteni, hogy az egyik vagy a másik oldal mellett foglaljon állást – jegyezte meg a külügyi tárcavezető. A csatlakozási tárgyalások 31. fejezete értelmében Szerbiának kötelessége folyamatosan összehangolnia a kül- és védelmi politikáját az EU külpolitikájával, tette hozzá, s ennek a folyamatnak be kell fejeződnie a csatlakozás pillanatáig. Az elmúlt éveket is a folyamatos összehangolás jellemezte, melynek mértéke a kormány technikai mandátumának idejében kilencvenszázalékos szintet ért el – értékelte Dačić. Mint hozzátette, ez az összehangoltság az év első hónapjaiban némileg visszaesett, de külügyminiszteri tisztségének kezdete óta ismét felfelé ível. Emlékeztetett arra, hogy Szerbia az uniós döntések közül tízhez csatlakozni tudott a kormány megalakítása óta, négyhez pedig nem. Ez utóbbiak vonatkoznak az Oroszország ellen irányuló szankciók bevezetésére.

– Szerbia továbbra is arra fog törekedni, hogy összehangolja a külpolitikáját az unióéval, de gondot kell viselnie a nemzeti- és államérdekekre is, ahogyan azt mindegyik ország teszi. A különbség az uniós államok és Szerbia között az, hogy ezek az országok a különbségeiket a döntéshozás folyamatában hidalják át, s egységesítik álláspontjaikat. Szerbia azonban egyelőre nem része az uniós döntéshozás folyamatának. Nincsenek ilyen konfliktusaink Európával – fogalmazott Dačić.

Szerbia nem védheti jobban Ukrajna területi integritását még saját integritásánál is – fogalmazott, s véleményének adott hangot, hogy nem oktathatják ma ki ebben a témában országunkat azok, akik korábban megállás nélkül tiporták sárba a szerb területi integritást. Szerbia nemzeti- és államérdekei megkívánják az Oroszországgal és Kínával való baráti viszonyok fenntartását, fejtette ki a külügyminiszter. Szerbia érdekének nevezte a Déli Áramlat megépítését is, még akkor is, ha azt Kijev ellenzi, mert veszteségektől tart miatta.

Dačić ismét elítélte a maláj repülőgép lelövését, s független vizsgálatot követelt a körülmények feltárása érdekében. Úgy vélekedett: Szerbia nem engedheti meg, hogy bevonják ezekbe az ellentétekbe, az országnak a stabilitás megteremtésére kell törekednie. Ezt a célt fogja szolgálni az a tény is, hogy hazánk veszi át jövőre az EBESZ elnöklő tisztségét – állapította meg Ivica Dačić.