2024. május 7., kedd

Inđijában betiltották a csapvíz fogyasztását

A tartományi közegészségügyi felügyelőség pénteken betiltotta Inđijában a vezetékes víz fogyasztását, a vízminőség-ellenőrzés ugyanis kimutatta, hogy az a kémiai összetétele miatt emberi fogyasztásra nem alkalmas. Az elemzések a vízben határérték feletti nitrittartalmat mutattak ki. A felügyelőség hozzáteszi, a víz háztartási célokra, vagyis tisztálkodásra, mosogatásra, mosásra használható. Kiemeli, a vízminőség-ellenőrzés szerint a víz mikrobiológiai és bakteriológiai szempontból kiváló minőségű, és az esetet nem lehet összehasonlítani az užicei és a hódsági történtekkel.

A rossz vízminőség miatt a község 2008-ban kiépített egy vízgyárat is, amely a forró nyári hónapokban a vízhiány miatt rendszerint nem tud megfelelően működni, pedig a mostani ivóvíz-szennyezés miatt két hónapon keresztül kellene folyamatosan működnie. Inđija község ezért arra kéri a szerb kormányt, hogy siessen a vajdasági községek segítségére, kiváltképp Inđija községére, amely különböző EU-s alapokból már 20 millió eurót fektetett be új kutak fúrásába, valamint új víztárolók kiépítésébe.

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet szerint Vajdaságban tisztasági szempontokból van baj a vízzel, a tartományban ugyanis a vízművek az ivóvizet a felszín alatti vizekből nyerik ki. Ezek a felszín alatti vizek nagy mennyiségű rákkeltő arzént, valamint nátriumot tartalmaznak, amely ugyan nem toxikus, de általa magas a víz sótartalma. Ezenkívül a vajdasági felszín alatti vizekben magas a vas- és magnéziumtartalom, valamint az ammónium is, amely felgyorsíthatja a vízvezetékrendszerekbe bejutó mikroorganizmusok szaporodását. Nagybecskereken már egy évtizede ihatatlan a csapvíz, de óriási gond van Hódság községben is, ahol Karavukova településen tiltották be a vezetékes víz emberi fogyasztását.