2024. május 1., szerda
VÍZILABDA-EB - BUDAPEST

Szerbia megvédte a címet!

A döntőben: Magyarország–Szerbia 7:12 – Olaszországé a bronz, Montenegró negyedik

Az Európa-bajnokságok története két legsikeresebb válogatottjának vasárnap esti budapesti rangadójából Szerbia került ki győztesként. Azok a számok is önmagukért beszélnek, hogy a magyarok 23., a szerbek pedig – beleszámítva a jugoszláv trófeákat, hisz a LEN ezt így tartja számon – jubiláris 20. érmüket nyerték, sokkal fontosabb azonban, hogy a póló slágerviadalában Szerbia válogatottja kiváló teljesítménnyel nyert a nagy elvárás alatt összeroppant vendéglátók ellen, és címvédéssel hatodik alkalommal szerezte meg a bajnoki aranyat.

A mérkőzés Filip Filipović lövésével indult, amit Nagy Viktor könnyen hárított. Magyar emberelőny következett, de amikor Szívós kihagyta, mintha a szerb csapat pszichikai előnybe került volna, ami mindkét oldalon elhibázott újabb alkalmak után az 5. percben érett előnnyé. Rađen emelkedett ki a magyar védők között, és a jó leadásból ügyesen lőtt a jobb sarokba. Két perccel később Prlainović dobott egy nagy gólt, amire csak 16 másodperccel később Vámos precíz távoli bombája volt a válasz. A mérkőzés mégsem vált egyenrangúvá, hisz a következő támadást Duško Pijetlović váltotta gólra, a magyarok pedig a harmadik emberelőnyt sem értékesítették.

A szerb csapat védelemben nagyot játszott, ami akkora önbizalmat kölcsönzött, hogy a második negyed első három percében Aleksić, Gocić, majd Mandić volt eredményes, amivel Szerbia már hihetetlen 6:1-es vezetést szerzett. Benedek ekkor az indiszponált Nagy helyére Decker Attilát küzdte kapuba, aki a csoportban a Szerbia elleni győzelem egyik hőse volt. Az 5. előnyhelyzetből végre Vámos a jobb szélről varrt be egy nagyot. Decker kettőt ki is fogott, viszont a másik oldalon Gojko Pijetlović is nagyon oda tudott figyelni. Újabb szerb emberelőnyt balról Ćuk használt ki, és Szerbia 7:2-vel zárta a félidőt.

A nagyszünet után Vámos talált be, de egy perc múltán éppen ő hibázott, és a szerb támadás végén Mandić visszaállította az ötgólos előnyt. Miután Ranđelović harmadik büntetőpontját is megkapta, Erdélyi volt előnyből eredményes, a szerb csapat pedig egyre több labdát veszített el kapura lövés nélkül. Négy perc után azonban dobtak, és Živko Gocić védhetetlenül kilőtte a jobb felső sarkot. Magyarország megnyerte a harmadik negyedet, hisz a két Varga, előbb Dániel, majd Dénes három gólra faragta le a hátrányt, és ekkor úgy tűnt, a hajrá még érdekes és izgalmas lehet. Az utolsó negyed Filipović első góljával és egy Pijetlović-védéssel indult, majd amikor Filipović ismét betalált, 11:6-nál, hat perccel a vége előtt, már kevés magyar remény maradt. Amikor Gocić a harmadik gólját is beszúrta, végképp eldőlt, hogy címvédés lesz, amin Vámos harmadik gólja már semmit sem változtathatott.

Erdélyi Balázs: Az emberelőnyös helyzeteinket rosszul használtuk ki, ez döntött. Ennél jobb közönséget kívánni se lehet, nem rajtuk múlt.

Decker Ádám: Mindent beleadtam, úgy játszottam, mintha életem utolsó meccse lenne, de így alakult. Felemelt fővel hagyhatjuk el az uszodát. Hatalmas csalódás, de amit lehetett, megtettük, ennyire tellett ma az erőnkből.

Benedek Tibor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Köszönjük az országnak, hogy két hétig így szeretett bennünket. Mi is sokat tettünk azért, hogy a közönség szeressen bennünket. Nehéz egy tornát veretlenül megnyerni: hat győzelem után várható volt, hogy a szerbek majd jobban harapnak. Se az emberelőnyös, se az emberhátrányos helyzetek nem működtek. A szerb csapat azért jó, mert nincs, aki gyenge közöttük. Nekünk mégis ki kellett választani, hogy kik a kicsit gyengébbek, vasárnap este azonban ők is remekül játszottak, mindent belőttek.

Živko Gocić: A győzelmet azoknak az embereknek ajánljuk, akik az árvíz miatt fedél nélkül maradtak. Ez az ő sikerük, és mindenkié, aki szeret bennünket.

Gojko Pijetlović, akit az Európa-bajnokság legjobb kapusának választottak: Ez a pályafutásom csúcsa. Tele vagyok érzelmekkel, nem tudom, mit is mondjak. Gratulálok a csapatnak, kiváló együttes, az eddigi legjobb.

Slobodan Nikić: A vízilabda szentélyében aláztuk meg őket 12:7-re, s bebizonyítottuk, hogy jobbak vagyunk náluk.

Stefan Mitrović: Még mindig nem fogtuk fel, mit is tettük. Nagyon kedvelem a társaimat, számomra a legnagyobb megtisztelés és legnagyobb dolog, hogy a válogatott tagja lehetek.

A tavalyi vb ezüstérmese, Montenegró válogatottja érem nélkül maradt. A bronzmeccsen az olaszok nyertek egy erős hajrával, összesen 11. Eb-érmüket nyerték, amiből hat a bronz, és erejüket azzal is mutatták, hogy zsinórban a harmadik Eb-n voltak az elődöntőben, közben voltak világbajnokok, és nyertek olimpiai ezüstöt is. Montenegrónak tehát továbbra is két Eb-érme van, elsősorban azért, mert a két zárómeccsen nem volt képes hozni azt a formát, amit a csoportban mutatott.

A montenegróiak lendülete a második negyed közepéig tartott, amikor 5:3-ra vezettek, majd a harmadik negyed végén és az utolsó elején ledolgozták az időközben szerzett olasz előnyt, de a háromgólos Aicardi és a négy találatot szerzett Giorgetti az utolsó négy percben végleg eldöntötték a mérkőzés sorsát.

Eredmények, férfiak, a 3. helyért: Olaszország–Montenegró 11:9, döntő: Magyarország–Szerbia 7:12 (1:3, 1:4, 4:2, 1:3).

A magyar lányok 12. Eb-érme

A magyar és az olasz válogatottak budapesti megmérettetései a vendéglátók teljes sikerét hozták. Miután ugyanis a Benedek-legénység a pénteki elődöntőben felülmúlta a taljánokat, másnap a női bronzmeccsen ugyanezt tették a Merész-lányok is. Utólag már semmit sem számít, hogy mindkét csata kimondottan nehéz és szoros volt, hisz mindkettő befejeztével világossá vált, hogy Magyarország dobogóra áll. A nők esetében az ötszörös Európa-bajnok feletti győzelem azt jelenti, hogy megvan a 12. Eb-érem, két arany- és öt ezüst- mellé itt az ötödik bronzérem, ami mindenképpen szép eredményként könyvelhető el.

A bronzmeccs olasz akarat szerint indult, hisz Cotti és Emmolo góljaival 0:2 volt az eredmény. A 4. percben Bujka csavarta a kapuba a labdát, a következőben Keszthelyi egyenlített, de Garibotti azonnal visszaszerezte az olasz előnyt. A második negyedben előbb Antal, majd Illés volt eredményes az első magyar vezetéshez. Di Mario egyenlített, de Antal, Keszthelyi és újra Antal góljaival már szép magyar előnynek tapsolhatott a szurkolótábor. Mégsem lett egyszerű, mert a 20. percig Bianconi dobott hármat, és a harmadik negyed után 7:7 volt az állás, mert a bírók nem látták, hogy Keszthelyit az ötös dobásakor megrúgták. Az utolsó játékrészben Kisteleki Dóra és Szűcs találataira Di Mario válaszolt, ám amikor Bujka két perccel a vége előtt bedobta az 5-öst, már lassan elkezdődhetett az ünneplés, hisz Garibotti szépítése után már sikerült elfogyasztani az időt.

Nem csak magunkat kellett legyőznünk, mert az olasz csapat hihetetlenül jó. Ezt bizonyította az elődöntőben is, ahol csak nüanszon múlott, hogy nem a fináléban játszott, hanem velünk. Nagyon kemény ellenfél volt, de amit ki lehetett hozni magunkból, azt kihoztuk. Talán furcsa, amit mondok, de ha ezt a meccset az olaszok nyerik meg egy góllal, akkor is megérte volna a sok munka. Megérte, mégpedig azért, mert ezen az Eb-n több néző volt női vízilabdameccsen, mint a világon bármikor, beleértve a londoni olimpiát is. Azt mondtam a csajoknak, úgy küzdjenek, hogy lehet, ez az utolsó alkalmuk ilyen közönség előtt játszani – nyilatkozta Merész András kapitány.

A női tornát a spanyol lányok nyerték, a döntő pedig egyáltalán nem volt drámai. A tavaly otthon világbajnok spanyol lányok klassziskülönbséggel verték a hollandokat, így bebizonyították, hogy jelenleg ők a legjobbak, hisz egyesítették a világ- és a kontinentális címet.

A női torna gólkirálynője a magyar Keszthelyi Rita lett 19 találattal. Második a spanyol Roser Tarragó 16, harmadik pedig az olasz Roberta Bianconi 15 góllal.

A férfitorna szombati helyosztóin nem történt meglepetés. A németek ugyancsak gólokban gazdag és roppant harcias meccsen minimális arányban múlták felül a Budapesten összességében véve jelesre vizsgázott franciákat, és megkaparintották a 9. helyet. A spanyolok többször is vezettek 2 góllal a románok ellen, de állandó nyomás alatt játszottak, hisz a rivális végig játékban maradt, és Radunak az egyenlítésre is volt alkalma. Végül maradt a papírforma, és Spanyolország lett a hetedik. Az 5. pozícióért játszott meccsen az olimpiai bajnok horvátoknak eleinte meggyűlt a bajuk a görögökkel, akik 3:1-re vezettek, majd a horvát csapat zsinórban hatot dobott, amit követően már nem volt vitás, hogy ki lesz a győztes.

Eredmények, férfiak, a 9. helyért: Németország–Franciaország 14:13, a 7. helyért: Spanyolország–Románia 8:7, az 5. helyért: Horvátország–Görögország 11:7.

Nők, a 3. helyért: Magyarország–Olaszország 10:9, döntő: Spanyolország–Hollandia 10:5.