2024. május 6., hétfő

Szomszédolás Vajdaságban

A nagycsaládosok háromnapos találkozót tartottak Szabadkán

Négy ország nagycsaládos egyesületének tagjai találkoztak a hétvégén Szabadkán, hogy a Szomszédolás elnevezésű rendezvény keretében néhány napot együtt töltsenek, ismerkedjenek, kiránduljanak. A Szomszédolás célja az, hogy a szomszédos országokban, azaz a Magyarországon, a Romániában és a Horvátországban élő magyar családok közelebbről megismerjék a vajdasági magyarság kulturális és építészeti értékeit, hagyományait.

A rendezvényre a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület szervezésében került sor, mely a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége támogatásával valósult meg.

Benák Búcsú Emese, a Smile Nagycsaládos Egyesület elnöke köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, amikor meglátták a Szomszédolás pályázatát, azonnal tudták, hogy próbát tesznek.

Úgy gondoltuk, egy nemzet vagyunk, mindannyian magyarok vagyunk, de tekintve, hogy más ország területén élünk, egy picit más a kultúránk, mások a hagyományaink, egy picit a magyar nyelvet is másként beszéljük, de ez tesz bennünket és a nemzetet gazdagabbá, s ha megismerjük ezeket a különbségeket, csak gazdagít minket, emellett pedig lehetőségünk van arra, hogy személyes barátságok is szülessenek.

Kormosné Debreceni Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság képviseletében elmondta, a magyar kormánynak nagyon fontos a család, nem csupán a magyarországi, hanem a határon túli magyar családok is, s támogatják azokat a tevékenységeket, melyek ehhez kapcsolódnak.

A családvédelmi törvényünk is kimondja, a család Magyarország legfontosabb nemzeti erőforrása, a társadalom alapegységeként a család a nemzet fennmaradásának biztosítéka és az emberi személyiség kibontakozásának természetes közege, és ezt az államnak tiszteletben kell tartania. A család létrejöttének biztos alapja a házasság, amely az egymás szeretetén és tiszteletén alapuló életközösség, ezért az mindenkor megkülönböztetett megbecsülést érdemel. Gyermekek születése és családok gyarapodása nélkül nincs fenntartható fejlődés és gazdasági növekedés. A családok védelme és jólétének erősítése egyaránt feladata az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek, a médiaszolgáltatók és a gazdasági élet szereplőinek. Ez utóbbit egy komplex együttműködésben igyekszünk megvalósítani, és a családlánc tevékenységét is próbáljuk megerősíteni – mondta Kormosné Debreceni Zsuzsanna, aki arról is beszámolt, hogy két héttel ezelőtt került sor egy Kárpát-medencei népesedéssel foglalkozó konferenciára, ezen a Magyar Nemzeti Tanács képviselője ismertette azt a népesedési akciótervet, mely a 2013–2017-es időszakra szól. Mint mondta, a fiatalok elvándorlása, az asszimiláció, oktatási problémák nemcsak Vajdaságban, hanem más, határon túli magyarok lakta területen is jelen vannak, de ebből is látszik, hogy egyrészt nem elég csak Magyarországon tevékenykedni, másrészt minden nemzetrésznek meg kell tenni a magáét, hogy ezeket a problémákat megpróbálják megoldani, eredményt azonban csak közös erővel lehet elérni.

A háromnapos Szomszédolás rendezvény idején a résztvevők közelebbről megismerkedhettek Szabadka szecessziójával, lehetőségük volt kirándulni a Palicsi Állatkertbe, illetve ellátogattak az Aracsi pusztatemplomhoz is. Egy szándéknyilatkozatot is aláírására is sor került a bánáti nagycsaládos szervezetek és a szabadkai egyesület között, a harmadik napot pedig a Róka-tanyán töltötték, ahol Hulló István előadásában hallhattak a Ludasi-tó és a Szelevényi puszta sajátságos élővilágáról.